Heltid ska bli norm i kommuner och landsting senast år 2021, läser jag i Kommunalarbetaren. På min arbetsplats på förlossningen är vi många som i dag inte orkar arbeta heltid. Det gäller både unga och äldre undersköterskor.

Vi måste få en arbetstidsförkortning – för vi orkar inte! Gör 80 procent till heltid och fyradagars-vecka. Så jobbar jag och flera andra redan nu, men det gör också att vi blir fattiga pensionärer. Det är en kvinnofälla.

Vi arbetar deltid trots att vi lyckades höja grundbemanningen efter tio års kamp och en ”6 6:a”-anmälan. Antalet förlossningar ökar för varje år.

För många pass med för hög arbetsbörda sliter ut oss. På förlossningen är det både fysiskt och psykiskt stressigt och påfrestande. Ibland hinner vi inte ta rast. Vi går så gott som aldrig till personalmatsalen eller utanför avdelningen. Vi har rast i ett rastrum som innehåller både CTG-övervakning samt larmanordning som blinkar. Detta går inte att få bort då chefen anser att de som jobbar natt och har måltidsuppehåll ska kunna se övervakning och larm även i rastrummet. 

Som skyddsombud har jag funderat mycket på det här eftersom vi även dras med väldigt hög sjukfrånvaro och en del arbetsrelaterade skador. Jag tror att arbetstiderna och naturligtvis hög arbetsbelastning är det stora problemet. Tidiga mornar och sena kvällar. Och jag tror att grundbemanningen i nuläget bara kan höjas ytterligare om vi får ännu fler förlossningar. Arbetstiderna är också svåra att rubba.

Att så många unga inte orkar med heltid borde vara en väckarklocka. Kraven på varje medarbetare är höga. Som undersköterska förväntas du läsa veckobrev och lägga schema utan att ha tillräckligt med datorer för undersköterskor, delta i arbetsgrupper, ha egna ansvarsområden, lära dig allt om förlossningsvård på plats eftersom det inte ingår i undersköterskeutbildningen. Vi har inskolat nya undersköterskor sedan förra sommaren eftersom 18 har slutat på två år. En ständig inskolning. Och snart är det dags för nya sommarvikarier. Vi orkar snart inte inskola fler. Jag säger som en kollega: Det känns som vi är ett sjunkande skepp.

Den enda lösningen jag kan se, och det som kan rädda vården över lag, är att alla med skiftarbete får förkortad arbetstid till 80 procent och fyradagars-vecka. Vi behöver mer tid för återhämtning helt enkelt. Utan att det går ut över vår pension!

 

Helena Wallén,
undersköterska

Helena Wallén

Yrke: undersköterska, förlossningen Karolinska Universitetssjukhuset.
Bor: Bandhagen, Hagsätra.
Pratar vi om på jobbet just nu: Att vi behöver få förkortad arbetstid som akuten fått. Och hur vi ska planera för att kunna ta rast när det är hög arbetsbelastning. Det är då vi behöver rast bäst.