Den 11 april 1917 bestämmer sig fyra fattiga kvinnor utanför Söderhamn för att göra gemensam sak. De hade inte längre mat att ge sina barn så de demonstrerar mot hungern.

Det blir början på de kraftigaste demonstrationer Sverige varit med om. Efter tio dagar var en kvarts miljon människor ute på gatorna.

Om denna intressanta – men ofta förbisedda – del av historien berättar första delen av UR:s nya historieprogram ”Nationen”. Egentligen börjar det sändas först 15 mars, men med tanke på att hungerprotesterna var ett viktigt led i demokratiseringen av Sverige och ett stort steg på vägen mot kvinnlig rösträtt, har UR valt att publicera avsnittet på UR Play redan 8 mars på den internationella kvinnodagen.

– Beslutet om allmän rösträtt kom hösten 1918 av rädsla att mobiliseringen skulle inträffa på nytt. Varje utvidgning av de demokratiska rättigheterna är en följd av den sociala kampen och de här sociala rörelserna, säger historikern Kjell Östberg i programmet.

Det halvtimmeslånga avsnittet är ett guldkorn som effektivt berättar om kvinnornas kamp, klasskillnader, kapitalism och hur arbetarmännen tog över kvinnornas kamp och gjorde den till sin (i sina organisationer där endast män hade tillträde, i fackföreningarna till exempel).

Avsnittet har fått namnet ”Skitåret 1917” som syftar på världskrig, nödår, matransoneringar och svält. Förutom kvinnornas kamp och hungerkravallerna berättar det om starten för de svenska fackföreningarna och om dåtidens arbetsvillkor.

Programserien ”Nationen” vill lyfta nya perspektiv på Sveriges historia genom att synliggöra fler människor. Andra avsnitt i serien tar upp slavhandel, historiska transpersoner, nationalstatens tillblivelse, svensk neutralitet, kvinnliga pionjärer, uppkomsten av bostadspolitik och synen på människor med funktionsnedsättning.

Fotnot: Här kan du se programmet (extern länk).