Det är tre olika utbildningar som nu drar i gång, en i Stockholmsförorten Kista, en i Skövde och en som redan har startat, i Stockholm. Utbildningen i Stockholm vänder sig till undersköterskor med minst två år i yrket, varav ett i slutenvården. Sofia matchar kraven, hon har jobbat som undersköterska sedan 90-talet, både inom äldreomsorg, på boende och hemtjänst och sjukvård, på kirurg-, medicin- och urologklinik. De senaste åren har hon jobbat på intensiven på Nyköpings lasarett.

– Men jag har haft drömmen att bli ambulanssjukvårdare jättelänge, säger hon.

Det som lockar är bland annat patientmötet, att man hjälper på plats och att man får träffa alla kategorier och patienter. Sofia och hennes kollega på Nyköpings sjukhus, Emma Nyström, googlade på ambulanssjukvårdare i vintras då de upptäckte den nya utbildningen.

– Det var bara två dagar innan ansökningstiden skulle gå ut. Vi sökte!

Trycket på platserna var hårt. Enbart på Falcks fem platser på utbildningen sökte 50 stycken. Tester vidtog: intervjuer, körtest, styrketest. Både Sofia och Emma kom in. Nu står de på golvet i vagnhallen i Södertälje, som delas med räddningstjänstens brandbilar. De har redan fått vara ute på utryckning många gånger, i och med att praktiken går till så att de då är tre i bilen, studenterna går bredvid. De får dock inte köra i utryckning än, det kommer senare.

– Det här känns verkligen jättebra och jag längtar till att börja jobba på riktigt, säger Sofia.

Det kommer hon också att få göra. Förutsatt att man klarar utbildningen är de 28 undersköterskorna garanterade fast jobb efteråt.

En av lärarna är den erfarne ambulanssjukvårdaren Robban Lundgren.

– Eleverna är jättehungriga, säger han. Det är lätt att utbilda dem eftersom de är så intresserade. Och det är inga duvungar, alla grundkunskaperna inom sjukvård sitter ju där.

Nya ambulansutbildningar

I Stockholm i vår utbildas 28 elever. Utbildningen är 20 veckor lång och hålls av de privata företagen Falck och Samariten tillsammans med landstingsägda Aisab.
Med start i höst utbildas 50 stycken i Skövde. Hälften börjar 2017, andra hälften 2018.
60 elever utbildas i Kista. Också där startar hälften i augusti i år, andra hälften i augusti nästa år.