Det var i december som fyra kommunalt drivna äldreboenden i Helsingborg lades ut på entreprenad. Vardaga och Attendo tog över. En stor del av personalen valde att inte följa med och enligt siffror som Helsingborgs Dagblad tagit del av har det medfört rejält minskad bemanning. På äldreboendet Pålsjö park, som är det som är i kraftigast blåsväder just nu, är personalminskningen 30 procent.

– Bekymren bottnar i att så många valde att inte följa med, säger Camilla Jönsson till KA. Sedan anställer man inte på 100 procent, det var det tidigare. Nu anställer man på lägre tjänster.

SVT Nyheter har varit i kontakt med anhöriga till boende och anställda på Pålsjö park. Alla vittnar om sämre arbetsmiljö, sämre städning och sämre omvårdnad.

– Det blev delade turer och långa pass. Vi skulle hinna med så mycket och städningen var det som man ofta inte hann med, säger en anonym före detta anställd till SVT.

En anhörig vittnar om att det kan ta 15 minuter innan någon kommer när de boende trycker på larmknappen och att det är smutsigt i badrum, med blöjor som ligger framme och toaletter som inte rengörs.

Camilla Jönsson säger att hon delar HD:s och SVT:s bild av verksamheten och att man kunde ha räknat ut redan tidigt att det skulle bli så här, när så många valde att inte följa med till den nya entreprenören.

Thomas Persson är regionchef för Vardaga i Skåne. Han säger till SVT:

– Vi anställde nya men det har tagit tid att få allt att fungera i helt nya arbetsgrupper. Vi har satt in team med erfarna undersköterskor och arbetsledare som ska stötta de nya och vi har redan åtgärdat en del av problemen. Vi är på gång.