Radiokanalen har under flera dagar granskat K2 Comfort, ett företag som startade 2013 och nu har verksamhet på flera håll i landet. Förutom städning hemma hos privatpersoner ägnar sig företaget också åt hemtjänst och flyttstädning. De flesta av företagets anställda har lockats hit från andra länder och alltså fått löner långt under kollektivavtalsnivå.

Städerskan Darya Burvina berättar hur hon fick skriva på två kontrakt. Ett som skickades till Migrationsverket där det stod att hon skulle tjänat 16 000 kronor och ett annat där hon tjänade 5 000 kronor. Hennes bild bekräftas av flera andra anställda som P4 varit i kontakt med.

Samtidigt har företagets ägare kunnat plocka ut 1,5 miljoner kronor i aktieutdelning, enligt Sveriges Radio P4. Ägaren Johan Ortstam förnekar att det finns några missförhållanden på företaget:

– Det är inte sant. Vi följer kollektivavtalets löner fast vi inte har något kollektivavtal, säger han till P4 Jönköping.

Kommunal har under flera veckors tid försökt få till stånd ett kollektivavtal. Ansvarig ombudsman är Thomas Olsson, som säger:

– Vi har haft en förhandling om tecknande av kollektivavtal och arbetsgivaren har svarat att de inte är intresserade av det.

Kommunal har i dagsläget 15-20 medlemmar på företaget och försöker nu komma i kontakt med flera av dem.

Kan det bli aktuellt med blockad eller andra stridsåtgärder?

– Målet är inte det, målet är att få till ett kollektivavtal, säger Thomas Olsson.

Fotnot: Även Fastighetsfolket har vid flera tillfällen rapporterat om K2 Comfort.