– Regeringen i Afghanistan pressades att ändra lagen. Förut var det så att om en kvinna flydde hem­ifrån oavsett anledning, det kunde vara våld från mannen, så ansågs hon som kriminell. Nu är det inte så med automatik längre, berättar regissören Nima Sarvestani.

Den första filmen slutade med att Sara, en av huvudpersonerna, blir frisläppt från sitt fängelsestraff som hon fick för att hon vägrade gifta sig med den man hennes familj hade valt. ”Systrar bakom galler” tar vid där, och Sara följer med filmarna till Sverige. Hennes möten med den nya ”friheten” är en bärande del i filmen. Men utan att avslöja alltför mycket kan vi säga att saker och ting inte blir som planerat.

Nima Sarvestani säger att en av huvudpoängerna är att skapa förståelse.

– Om vi inte begriper de här kvinnornas bakgrund kan vi aldrig hjälpa dem. Titeln på filmen ”Systrar bakom galler” visar att även om de inte är bakom galler så är de bakom galler. Egentligen börjar deras riktiga fängelse när de frisläpps.

Filmen har biopremiär i mars och en kortare version kommer att sändas på SVT.