– Vi har friskvårdstimme som personalförmån. Det handlar helt enkelt om att man ska kunna använda den till att ha lite mer tid till sin partner. Tid för varandra är en bristvara i många förhållanden, säger Per-Erik Muskos.

Hur ska det gå till rent praktiskt? Ska man säga till sin chef att nu vill jag gå hem och ha sex?

– De tar ju ut friskvårdstimmar i dag också. Så mycket tillit ska man väl ändå ha till sin personal, man behöver inte lämna in ett kvitto på vad man gjort på sin friskvårdstimme. Det går ju inte att lämna in ett kvitto på att man varit ute och gått heller.

Men man kommer inte tycka det är lite pinsamt att säga vad man ska göra?

– Nej. Jag tror inte man redovisar det över huvud taget i dag.

Förutsätter inte ditt förslag att båda jobbar för kommunen?

– Tyvärr är det så att det inte kommer att fungera för alla. Men i Övertorneå är kommunen den största arbetsgivaren, så det finns många par som jobbar för kommunen båda. Sedan finns det många som jobbar skiftgång eller är hemma av någon annan anledning. Men för alla kommer det inte fungera.

Har du ditt parti bakom dig i den här frågan?

– Delvis i alla fall. Men tyvärr är frågan om sex ännu tabubelagd, så det finns alltid människor som undrar om man ska prata om sådant här. Men det är en av de fina förmåner som vi har, att få lite närhet till varandra.

Vad händer med motionen nu?

– Den ska gå till beredning. Tjänstemännen ska tycka till.

Tror du att frågan kommer att antas?

– Nej, nog finns det en risk för att den inte kommer att antas. Men jag ser inget motiv till att man inte skulle anta den. Det kostar ju ingenting. När människor mår bättre så presterar de bättre. Det som kan bli en kostnad är om vi har något yngre par som får fler barn. Men det ger ju plus till samhället, för vi har ett enormt födelseunderskott.