Det var i höstas som Kommunal anmälde arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket. Tranås hade då bland annat beslutat om stopp för vikarier den första sjuk- och vabdagen.

Verket har nu gått Kommunal till mötes på några punkter. Arbetsmiljöverket vill bland annat att kommunen ska se till så att arbetsuppgifterna inte skapar ohälsosam belastning och att kommunen säkerställer så att alla vet vilka uppgifter som ska prioriteras när tiden inte räcker till.

Tranås kommun får fram till den 15 maj att genomföra åtgärderna, annars hotar vite, böter, om 50 000 kronor.

— De anställda är överlag ganska frustrerade just nu. De hade helst sett att det här skulle vara gjort redan. De har en stor arbetsbelastning med anledning av att man inte har fått sätta in någon vikarie. Det skulle inte funka om de inte skulle älska sitt jobb, säger Kommunals ordförande Ann-Sofie Forsemalm till Tranås Tidning.