Hej Annika! Jag hoppas att du är vid god hälsa och att inga influensabakterier griper tag i dig. Eller ännu värre, att du drabbas av en livslång sjukdom med en bestående funktionsnedsättning. Men med tanke på politiken du för skulle du kanske vilja få din sjukpenning sänkt gång efter annan, bli utan a-kassa, slängas ut i alla fina åtgärdsprogram som är tänkt att vara rehabilitering och leda till ett avlönat arbete. Du kanske skulle vilja prova på en hel del nya arbetsuppgifter! 

Du har en bra utbildning i botten och tänker att det här blir ju lätt, jag är duktig och har hög arbetsmoral, så glatt går du iväg till din första praktik. Nu glömde jag tala om att du enbart kommer att få putsa alla speglar som finns i de stora gymlokalerna. Men det har du säkert ingenting emot. Du är ju bara glad och tacksam att komma ut på -arbetspraktik! 

Och du har väl ändå lite civilkurage, så du blir inte långvarig utan tänker hitta en ny praktikplats. Med hjälp av Arbetsförmedlingen gör du det. På nästa ställe blir du väl mottagen och du gör mer än det du bör göra, för du vill ju så gärna få ett vanligt arbete igen. Du lär dig fort, chefen är väldigt nöjd och du börjar så smått hoppas på en anställning. Nu har du lärt dig att du kan bli anställd med någon form av lönebidrag då du har en funktionsnedsättning. Du håller tummarna. Så en dag talar chefen om att han ska sälja företaget och det blir en ny chef. 

Här gäller det att visa glatt humör, god arbetsvilja och hålla käften. Att det finns lagar som reglerar förhållanden på arbetsplatser gäller faktiskt inte dig nu. Men eftersom du har arbetat fackligt i ditt yrkesverksamma liv tar du ett samtal med chefen och glömmer helt bort att du inte har något värde. På bussen hem får du ett sms där chefen säger att du inte är välkommen tillbaks. Tack och adjö!

Turerna kommer och turerna går. Handläggarna på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan byts hela tiden så du måste gång efter annan förklara din funktionsnedsättning och hur det påverkar din arbetsförmåga. Den ena tycker si och den andre tycker så. Att du kan din funktionsnedsättning bäst själv och vet hur du ska leva för att kunna hantera den bryr sig ingen om. Det spelar heller ingen roll att både läkare och Arbetsförmedlingen bedömt att du inte har full arbetsförmåga, Försäkringskassan kan i alla fall bestämma sig för att det är just det du har.

Till sist blir du utförsäkrad och måste gå till socialen för att överhuvudtaget kunna betala dina räkningar och få mat på bordet. I hela ditt liv har du arbetat, skött dig och haft hög arbetsmoral. Men eftersom du nu har blivit sjuk och har en bestående funktionsnedsättning måste jag påminna dig om en sak. Du har inte längre något värde. Fatta det nu! 

 

Marina Thingvall

Marina ­Thingvall

Bor: Östersund.
Yrke: Började som vårdbiträde 1979, senare behandlingsassistent. Blev sjuk 1999.
Hoppas på 2017: Jag önskar mig ett arbete och lugn och ro.