Du har gjort böcker om hälsa förut. Vad är nytt?

– Det har kommit väldigt mycket nytt om fysisk aktivitet. Vardagsrörelsen, som att gå i en trappa och göra några styrkeövningar hemma, har ännu större effekt än vi trodde. Och det har kommit mycket nytt om arv kontra livsstil. Vissa är känsligare för stillasittande, socker och olika fetter, men det fantastiska är att om man lever väldigt hälsosamt, då suddas betydelsen av arvet ut.

Kan man säga att de gamla råden ändå står sig?

 – Ja de står sig, men de har blivit mer precisa. Vi i sjukvården måste bli bättre på att individualisera. Man måste börja ta reda på hur personen lever, vad finns i släkten och så vidare. Det är viktigt att lyfta fram vad man gör bra – om man är fysiskt aktiv på jobbet till exempel.

Varför äter bara två av tio tillräckligt mycket frukt och grönt?

– Flera skäl. Man vet inte hur extremt viktigt det är för hälsan. Och i Sverige finns det en attityd att det inte är manligt att äta grönsaker. Jag önskar att vi kunde komma dit att grönsaker inte är tillägg, grönsaker är mat.

Några av Mai-Lis Hellenius råd

Maten: Grönsaker, frukt, hela korn, nötter och oljor ska vara basen.
Rörelsen: Kondition 30 minuter fem dagar i veckan. Styrka två-tre dagar i veckan. En bensträckare i halvtimmen.
Stress och sömn: Satsa på avkoppling, vänner, naturen och en rolig hobby.