Årets första veckor har bjudit på många utmaningar. Inte minst när det gäller den nye presidenten i USA har världen hållit andan varje dag inför vilka nya galenskaper Trump ska hitta på. I ett slag stod viktiga värderingsfrågor på spel. Med inreseförbudet i USA kunde invånare som bott flera år i landet plötsligt inte återvända till jobb, hus och vänner.

Samtidigt har människor demonstrerat och stått upp för det de tycker är rätt i en sällan skådad omfattning. I USA spreds en bild av en judisk pappa med ett barn på axlarna och en muslimsk man med ett barn på samma sätt som pratar med varandra under en demonstration mot inrikesförbudet.

Det var länge sedan världen kändes så svår att förstå, men också länge sedan så många så tydligt vågat stå upp för demokratin.

Det är lätt att glömma historien och att de rättigheter vi i dag tar för givet kommer av att generationer innan oss har slagits för exempelvis rätten att organisera sig fackligt, rätten till fri abort och rätten till en kostnadsfri vård för alla. För inte så länge sedan var inget av detta en självklarhet. Nu är det det, tack vare styrkan när många människor går ihop och kämpar för samma sak. Det är det som är exempelvis fackförbundet Kommunals styrka.

Ett litet glädjekorn denna tunga start på året är att en del ideella organisationer ser en medlemstillströmning som en effekt av Trump. Människor också i vårt land inser att det är ännu viktigare nu än tidigare att våga stå upp för människors lika värde, för kvinnans rätt till sin kropp och för schysta villkor på arbetsplatserna i en värld där inget av detta längre verkar självklart. Nu är inte en tid att sitta och deppa, nu är det tid att organisera sig. För vem ska ingjuta hopp i våra barn och barnbarn om inte vi gör det?

Vi får inte underskatta de otäcka strömningarna i vår tid. De högerextrema rörelserna växer sig starkare, något som exempelvis överlevande Hédi Fried från andra världskrigets koncentrationsläger har vittnat om. I vårt land har Moderaterna 72 år efter befrielsen av Auschwitz uttryckt att de nu ska börja samarbeta med SD. Samtidigt försöker Trump på olika sätt tysta de journalister som vågar beskriva vad som sker. Detta är inte en tid att vara tyst, det är en tid att våga säga vad du tycker.

Illustration: Magnus Bard