Larmen om mat avlöser varandra. Plötsligt slutar alla omkring en att äta bröd ­eller dricka mjölk, eller något annat, beroende på vad det senaste larmet gick ut på. ­Oftast är det resultaten i en ny vetenskaplig ­studie som slås upp stort i tidningarna – utan att man får veta att tio andra studier gett motsatt ­resultat. Med hjälp av bland annat boken ”Sanningen om mat och hälsa – vad säger forskningen?” av Måns Rosén har vi rett ut forskningsläget om fem livsmedel.

 

Myt 1: Lightläsk är farligare än annan läsk

Lightläsk är inte sötad med vanligt socker, utan med sötningsmedel som aspartam, stevia och sukralos. Många misstänker att sötningsmedlen är farliga, och dricker därför hellre vanlig läsk. Några studier har visat på negativa effekter av ­sötningsmedel. ­Aspartam har till ­exempel ökat risken för cancer hos råttor – men då har råttorna fått i sig extremt stora mängder. Det mesta talar i dag för att sötningsmedlen inte är farliga. Vanlig läsk med socker har däremot visat sig farlig i studie efter studie. Den ökar risken för viktuppgång, diabetes, hjärtsjukdom och stroke. Lightläsk är därför ett säkrare val. En del experter varnar för att lightläsken ökar sockersuget så att man får svårare att stå emot godis och bullar. Men bevisen för det är svaga.

 

Myt 2: Kött ger cancer

Detta har tidningarna larmat på senare år, men det är inte hela sanningen. Kött av fisk och fågel räknas som ofarligt. Rött kött, alltså kött av ko, gris, lamm och vilt, ger troligen en något ökad risk för cancer om man äter mer än 500 gram i veckan. Värstingen är det processade köttet, till exempel korv och bacon. Sådant kött bör man äta väldigt lite av.

 

Myt 3: Mättat fett är dåligt för hjärtat

Länge ansågs det vara en sanning att mättat fett (som finns främst i kött och smör) är dåligt för hjärtat. Men det har visat sig att experterna nog dragit för stora slutsatser – bevisen för att det är farligt är inte så starka. Det är ändå bra för hjärtat att byta en del mättat fett mot omättat och fler­omättat (som finns i växter och fisk). Det beror på att dessa fetter tillför en skydds­effekt för hjärtat.

 

Myt 4: Mjölk kan förkorta livet

För två år sedan kom en studie som visar att risken att dö i förtid ökar om man dricker mycket mjölk – särskilt om man är kvinna. Studien var välgjord. Men det finns också välgjorda studier som visar motsatt resultat: Att det är ofarligt att dricka mjölk – och att det till och med kan skydda mot hjärtsjukdom. Sammanlagt ger forskningen störst stöd för att mjölk är ofarlig. Av det vi vet i dag kan man alltså lugnt fortsätta att dricka mjölk. Där­emot finns det personer som inte tål mjölk.

 

Myt 5: Man mår dåligt av gluten

De ­senaste åren har det varit en hälso­trend att äta glutenfritt. Flera auktoriteter på hälso­området argumenterar för att alla skulle må bättre av att undvika gluten. Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn. Några procent av Sveriges befolkning har glutenintolerans (celiaki), och ska undvika gluten helt för att inte bli sjuka. Men det finns inget vetenskapligt stöd för att man bör undvika gluten om man inte har celiaki. Däremot skulle många må bättre av att minska på det vita vetemjölet. Den som äter mycket vitt bröd och pasta får inte i sig så mycket näring. Att byta till fullkornsvete, andra sädesslag som korn och råg, eller grönsaker och ­bönor ger en mer varierad kost som är bättre för hälsan på flera sätt.

Illustration: Stefan Lindblad

Tänk på!

● Det är väldigt svårt att forska om mat. Vi stoppar i oss så många olika saker, att det nästan är omöjligt att slå fast exakt vilken mat som ger vilken effekt.
● Det är viktigt att gå till läkare om man har besvär som man tror är matrelaterade, för att utreda orsaken och få veta hur man ska äta.

 

Visste du att… 

Man vet inte vad det är i rött kött som ökar risken för cancer. Protein, salt, järn och virus har föreslagits, men det kan faktiskt också vara så att det handlar om vad som INTE finns i kött. Att folk som äter mycket kött äter mindre av något annat – något som skulle ha skyddat mot cancer.

Visste du att… 

Det går utmärkt att klara sig utan mjölk, det gör stora delar av världens befolkning. Man får se till att få i sig den näring man behöver på annat sätt, till exempel kalcium från grönsaker, nötter och frön och D-vitamin från fisk. Många som mår dåligt av mjölk klarar syrad mjölk, som fil och yoghurt, mycket bättre. Det finns också starkt vetenskapligt stöd för att syrad mjölk är nyttig.

Visste du att…

Det är inte bara gluten i vete som kan ge problem. Man kan vara allergisk mot veteprotein, eller få ont i magen av kolhydraterna. I glutenrik mat finns ofta en typ av kolhydrater som en del människor har svårt att tåla.