KA skrev i förra veckan om kritiken mot det nya avtalet för deltidsbrandmän, som såväl Kommunal som Vision och Brandmännens riksförbund skrivit under. Brandmännens riksförbund, BRF, är kritiska till avtalet eftersom de menar att medlemmarna förlorar pengar på det. Förbundet menar att de skrev på för att Kommunal och Vision gjorde det och att de då inte hade något val. Kommunal hävdar däremot att flertalet vinner på avtalet och att kritiken bygger på missförstånd.

Nu stämmer arbetsgivarorganisationerna SKL och Pacta Brandmännens riksförbund till Arbetsdomstolen för brott mot fredsplikten. SKL menar att massuppsägningarna ska betraktas som en otillåten stridsåtgärd.

– BRF har uppmanat sina medlemmar till massuppsägningar för att sätta tryck på arbetsgivarna. Det är en otillåten stridsåtgärd när det finns ett gällande avtal. BRF bryter mot fredsplikten och det är SKL:s och Pactas skyldighet att vidta åtgärder, säger SKL:s förhandlingschef Niclas Lindahl i ett pressmeddelande.

SKL anklagar också BRF för att inte stå upp för ett avtal de själva har undertecknat – något som även Kommunal kritiserat BRF för. Till Avesta tidning säger BRF:s förbundsordförande att de tvärtom har avrått medlemmar från att säga upp sig.

SKL och Pacta vill ha ett skadestånd på sammanlagt 500 000 kronor av BRF.