– Minns ni så arga vi blev? Våra skattepengar går till något investmentbolag PÅ JERSEY!

– I dag har vi blivit blasé, vi orkar inte bry oss längre.

Yvonne Skattberg talar engagerat och med emfas, som en politiker fast med humor, på scenen på Klara soppteater i Stockholm där hennes nya föreställning ”Alla har råd – en rapport från korttidsanställningsträsket” ska ha premiär. Föreställningen utgår från Yvonnes eget liv, hur hon skilde sig och inte längre kunde försörja sig som frilansande komiker utan gick in på Arbetsförmedlingen för att få ett jobb direkt. Det blev som timvikarie på ett privat äldreboende, på scenen kallat ”Aj då”, som ägs av ett investmentbolag på Jersey.

– Där får man jobba i två år, sedan får man sparken, säger Yvonne på scenen. Tydligen kan man inte hantera fast personal på ett investmentbolag. Man får sparken på grund av arbetsbrist. På ett ålder­domshem!

– De som bor på ålderdomshemmet kallades för brukare, vilket för övrigt är en förkortning av de förbrukade.

”Jag är emot vinster i välfärden. När skolor ägs av investmentbolag finns bara ett mål och det är avkastning.”

Efter att ha repeterat på scenen tar Yvonne ett glas vatten och berättar att hon med föreställningen vill ge människor insikter som hon själv fick under sin tid som timvikarie. Som att vårdföretaget gav en miljard i aktieutdelning till sina ägare men bara betalade personalen 98 kronor i timmen.

– Det var fruktansvärt. Det var tomt på hyllorna där det skulle finnas tvättlappar och sådant för det är ju dyrt att ha saker på lager.

– Jag är emot vinster i välfärden. När skolor ägs av investmentbolag finns bara ett mål och det är avkastning. Det är helt omoraliskt och man är dum i huvudet om man inte tror att det påverkar undervisningen.

Yvonne slogs även av hur många som har osäkra anställningar.

– Det skapar en jätteosäker befolkning. De flesta jag känner är frilansare eller projektanställda. Ofta har de valt det. Men som timanställd på ett ålderdomshem vill man ha en grundtrygghet och tycker inte alls att det är spännande att hoppa till ett nytt projekt, säger Yvonne och skrattar.

Hon tillägger att personer som är måna om att behålla sina vikariat ofta inte vågar ta upp problem i arbetsmiljön med chefen.

”Utgå från att du kommer att skilja dig, för hälften gör ju det, och börja bädda för det.”

Föreställningen tar även upp hur det kan vara att skilja sig och bli ensamstående med två barn. Yvonne bekymras av att många kvinnor inte har råd att skilja sig och har ett tips till alla.

– Utgå från att du kommer att skilja dig, för hälften gör ju det, och börja bädda för det. Jag spar­ade till min skilsmässa i flera år och såg till att vi inte satt fast i skuldfällor.

Som ensamstående förälder bestämde hon sig för att sänka kraven.

– Jag kommer inte hinna med allt, saker kommer att falla mellan stolarna. Man ska bilda ett team med sina barn och så får saker rasa runtomkring.

I dag jobbar Yvonne extra som lärarvikarie och under våren turnerar hon med två olika föreställningar. ”Grab them by the balls” skrev hon direkt när Donald Trump vunnit presidentvalet i USA.

– Den handlar om hur det kommer sig att män som är inkompetenta kan få uppdrag av folket, medan kvinnor blir misstrodda eller inte kommer fram. Män gör karriär i flock och skyddar varandra men vi kvinnor blir ensamma.

Tidigare har Yvonne haft stor framgång med ”Alla har adhd” som hon skrev när båda hennes barn fick diagnoser. Hon jobbade på ett tidningsbolag tills hon sa upp sig 2002 då hon turnerade med bland andra Ann Westin i kollektivet En liten jävla kvinnorörelse.

– Jag har alltid varit komiker, man kan säga att det är en talang. Och jag tycker om livsstilen att man kan skratta åt allt som är tragiskt.

Fotnot: Föreställningen ”Alla har råd – en rapport från kort­tidsanställningsträsket” har premiär 1 februari i Stockholm och kan sedan ses på olika orter under våren. För att se datum och plats, gå in på yvonneskattberg.com.

Yvonne Skattberg

Yrke: Komiker och vikarie vid behov.
Ålder: 51 år.
Bor: I Huddinge.
Familj: Två barn, 14 och 18 år gamla.
Aktuell: Med två föreställningar, ”Alla har råd – en rapport från korttidsanställningsträsket” och ”Grab them by the balls”.