I går gick Luleå kommun ut med att de har kommit överens med Kommunal om ett avtal för särskilda delade turer-tjänster, som innebär en kompensation för de som arbetar delade turer. En heltid blir 32 timmar i veckan i stället för 37, med bibehållen lön. Krister Johansson på Kommunals sektion i Luleå säger att Kommunal fortfarande är emot delade turer.

– Men vi hamnade i ett läge där alternativet var att ha, som i dag, ha delade turer utan kompensation, eller att ha delade turer men att sätta en prislapp på det. De bygger ju dessutom helt och hållet på frivillighet, säger Krister Johansson.

Det är oklart hur många tjänster det kommer röra sig om, men de ska erbjudas dem som redan jobbar i hemtjänsten i Luleå.

Tanken är att man då ska arbeta enbart delade turer, så att det blir fler lediga dagar i veckan.

– En del medlemmar har hört av sig och sagt att det låter intressant att få vara ledig mer och ändå ha heltidslön, men vi får se hur intresset är, säger Krister Johansson.

I många kommuner arbetar personal i hemtjänsten delade turer utan att få arbetstidsförkortning. Är det något som borde införas i fler kommuner?

– Synsättet att delade turer är ett arbetssätt som ska kosta pengar om arbetsgivaren vill ha, det är rimligt. I dag betalas det av Kommunals medlemmar och det här är en förskjutning till att arbetsgivaren betalar. Men det bästa vore om man insåg att man måste höja bemanningen, så slipper man allt sånt här.