Tvisten rör en bussförartjänst på Nobina i Falkenberg, som inneburit att föraren haft körtid på 2 timmar och 50 minuter utan möjlighet till paus. Enligt kollektivavtalet får körning pågå i högst 2,5 timme utan paus. Nobina har menat att föraren haft paus när bussen stått stilla vid ändhållplatser, men Kommunal menar att det räknas som körtid och inte som paus, bland annat för att det inte finns möjlighet att lämna bussen under tiden.

Kommunal stämde Nobina till Arbetsdomstolen, AD, som i en dom ger Kommunal rätt. Bussföraren får inte lämna bussen med passagerare i men arbetsgivarna har hävdat att det går att be passagerarna att stiga av. AD anser dock att eftersom det rör sig om stopp så korta som två minuter, är det svårt att hinna med det. Det ska alltså inte räknas som paus utan som körtid.

Nobina döms för brott mot kollektivavtalet och ska betala skadestånd på 50 000 kronor till Kommunal. Två av ledamöterna var skiljaktiga och ville gå på arbetsgivarens linje.