Få saker är så upprörande som pensionen. Var femte pensionär riskerar att hamna i fattigdom. 355 000 svenska pensionärer lever under EU:s fattigdomsgräns. Det handlar om dem som tvingas klara sig på mindre än 11 000 kronor per månad. Av de 355 000 pensionärerna är 253 000 kvinnor och 102 000 män.

Vi talar alltså om pensionärer som har arbetat ett helt yrkesliv. En del får så lite som 4 847 kronor efter skatt. En av dem är en man som i en insändare kallar sig för ”fattigpensionären”. På insändarsidan i tidningen Norrländska Socialdemokraten beskriver han sorgen i att tvingas leva på så låg pension och han undrar hur det kunde bli så här illa.

När jag läser hans inlägg får jag en klump i magen för på en rad skriver han: ”Visserligen har jag haft låglönejobb hela livet och det har naturligtvis inte funnits utrymme för eget sparande.” Men ingen ska behöva ursäkta sig.
Ärligt talat, de kvinnor och män som arbetar inom låglöneyrken får ju det här landet att fungera. Det går en halv miljon barn i förskolan i Sverige i dag. Tänk om förskolepersonalen lade ner sitt arbete och föräldrarna tvingades vara hemma i stället för på jobbet, vilken kalabalik det skulle bli på arbetsmarknaden. Nej, tacka gudarna för att det finns folk som arbetar med att ta hand om våra yngsta och äldsta medborgare. Tacka gudarna för att det finns folk som städar, kör buss och lagar maten. Utan dem skulle inte vårt samhälle fungera. Men det är skamligt att vi har ett pensionssystem som ger låga pensioner. Det är något som inte stämmer när det inte ens lönar sig att arbeta ett helt yrkesliv.

En del kvinnor har stannat hemma en längre tid med barnen, kanske för att samhället förr sa åt dem att göra det, kanske för att barnomsorgen inte var tillräckligt utbyggd. Eller så har en del kvinnor velat vara hemma för att det har varit det som funkat bäst för dem. Oavsett vilket så kan vi inte ha ett pensionssystem som straffar kvinnorna på ålderns höst.

Ett arbetsliv är dessutom komplext, en del av oss blir sjuka, andra orkar inte arbeta heltid och ha barn samtidigt. En del har tvingats fly hit i vuxen ålder och hinner inte få ihop en dräglig pension. Det hinner hända mycket under ett liv.

Visst, det nuvarande pensionssystemet var tänkt att gynna arbetare mer än det gamla systemet. Men med facit i hand kan man inte säga något annat än att dagens pensionssystem är ett hån mot arbetare och pensionärer.

 

PS: Januari betyder att vi nu går mot ljusare tider.