Foto: David Magnusson

Ann Welther, 59, stödassistent, Göteborg:
Funderade aldrig på att lämna Kommunal.

Varför reagerade du inte på skandalerna genom att gå ur Kommunal?

– Jag läste det i sociala medier först och blev jättearg. Jag är arbetsplatsombud och skyddsombud och får ju inte en krona för det och så tror ledningen att de kan göra så där. Men jag hade aldrig en tanke på att jag skulle gå ur, för jag har inte gjort något fel. Jag har haft tur med mina arbetsgivare men de som har problem på sina arbetsplatser behöver facket. Vi arbetare måste hålla ihop. Man får ställa krav som medlem på dem som har gjort fel i stället.

Vad tycker du om hur Kommunal har agerat under året? 

– Jag tycker inte att det är bra att större delen av förbundsstyrelsen fick ansvarsfrihet. Har de inte sagt nej så har de ju godkänt det som har hänt. Men det känns som att det håller på att bli ordning på skutan. Nu har vi satt ner foten och går vidare. 

 

LÄS OCKSÅ: Sektionerna: Nu ökar förtroendet

 


Foto: Anders Malm

Tommy Halén, 34, undersköterska, Motala: 
Skickade in utträdesansökan men ångrade sig.

Varför ville du först lämna Kommunal?

– Man betalar ju in sin medlemsavgift och jag kände mig sviken och besviken på hur medlemmarnas pengar används. Det var allt i sin helhet, fastighetsaffärer och restaurang och grejer. Vad ska ett fackförbund med allt det där till? Det kändes som toppstyrning. Det var någon vecka eller två efter att det kom fram, då kände jag att det här ska inte mina pengar gå till. Men efter någon månad hörde jag av mig och tog tillbaka uppsägningen. 

Varför ångrade du dig?

– Jag gick och funderade och diskuterade med min pappa en del. Han är gammal facklig i Målarförbundet så jag är uppvuxen med det där. Efter någon månad kände jag att det blir inte bättre av att man lämnar. Folk har gett sitt liv åt det vi åtnjuter i dag, det är något vi borde vara rädda om. Och så kände jag att förbundet tog medlemmarnas oro på allvar. Det jag är mest förbaskad på i efterhand är att det har påverkat Kommunals rykte. 

 

LÄS OCKSÅ: Så gick Kommunals storstädning

 


Foto: Patrik Lundin

Peter Ramstedt-Bolesch, 30 år, vårdbiträde, Uppsala:
Lämnade Kommunal.

Varför lämnade du Kommunal?

– Jag hade jobbat fem år i hemtjänsten för kommunen och verkligen givit allt. Det var nedskärningar och för kollegorna slutade det med sjukskrivningar. Facket ska backa upp oss. Men så tar de som ska representera oss sådana här friheter, det är så fruktansvärt osolidariskt. De lierar sig med kapitalet när de anser sig kunna ha en lyxrestaurang och slösa med medlemmarnas pengar på ”representation”. Anders Bergström (fd förbundskassören) har betett sig som vilken kapitalist som helst. Det är så skevt.

Klarar du dig utan facket om det blir problem på jobbet?

– Jag gick med i Syndikalisterna, jag vet att de står på arbetarnas sida, jobbar demokratiskt och att de gör det de kan utifrån sina resurser, och det är mycket. Man måste fokusera på solidaritet.

 

LÄS OCKSÅ: Så ska Kommunal lyfta efter krisen