Genom att låta vårdstudenter bo gratis på äldreboenden kan man slå två flugor i en smäll. Bryta äldres isolering och ge studenter men skral ekonomi pengar över till annat. Det menar partiet Folkkampanjen för sjukvården i Dalarna som lämnat in ett sådant förslag till landstingsfullmäktige.

– Som med många bra idéer handlar det om att några bestämmer sig för att pröva det. Det som krävs är en vilja att hitta nya lösningar, säger partiets ordförande Ken Swedenborg till Dagens medicin.

Förslaget riktar sig till vårdstuderande som skulle kunna förbereda sig för yrkeslivet genom att bo på ett äldreboende. Gratis boende kräver alltså en motprestation – att umgås med de äldre och utföra enklare sysslor.

I Helsingfors pågår redan ett liknande projekt, vilket Kommunalarbetaren skrivit om tidigare. I det finska fallet ville man inte ha vårdstudenter som boende utan andra studenter för att försöka skapa vänskapsrelationer över generationsgränser snarare än arbetsuppgifter för de unga. Där bor man inte heller helt gratis utan till en reducerad kostnad i utbyte mot några timmars umgänge med grannar i olika åldrar.