Sextimmarsdag med bibehållen lön på ett av kommunens äldreboenden. Det är målet med den namninsamling som Kommunals sektion i Varberg håller i bland anställda inom socialförvaltningen. I mitten av januari ska den vara klar och lämnas in till ansvariga i socialnämnden.

– Vi hoppas så klart att vi får igenom förslaget om sänkt arbetstid. Något måste göras för att komma till rätta med alla sjukskrivningar i kommunen, säger Lena Johansson som är ordförande för sektionen.

Sektionen vill att kommunen testar arbetstidsförkortning på en arbetsplats där det i dag är hög sjukfrånvaro för att öka frisknärvaron och göra det möjligt för fler att orka jobba heltid.

 

LÄS OCKSÅ: Här får de testa att jobba mindre

 

Tunga och stressiga jobb gör att intresset för sextimmarsdagar är stort bland kommunalare. På Kommunals kongress förra året var det en av de viktigaste frågorna sett till antal motioner från medlemmar. Centralt prioriterar Kommunal rätten till heltid före frågan om sänkt heltidsmått även om det sistnämnda är en vision på lång sikt. På sektionen i Varberg driver man de två frågorna samtidigt.

– Heltid som norm är en jätteviktig fråga för oss men den förutsätter att man också orkar jobba heltid. Som det ser ut fastnar många i ofrivillig deltid för att heltid upplevs som för tungt. Då måste man också jobba med att förbättra arbetsvillkoren så att yrket blir attraktivt och hållbart på lång sikt, säger Lena Johansson.

Som inspirationskälla nämner hon försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende i Göteborg. Där fick ett 70-tal anställda jobba 30 timmar i veckan med bibehållen lön. Eftersom den totala arbetstiden var densamma anställdes 17 undersköterskor för att täcka upp för den minskade arbetstiden. Projektet, som kostade kommunen 9,8 miljoner kronor efter 18 månader, avslutades vid årsskiftet trots anställdas protester.

Att sådana här satsningar kostar för  mycket – hur ska du svara på det argumentet?

– Sjukfrånvaron kostar också mycket. Om de pengarna i stället kan användas till att skapa nya jobb är det inte säkert att en sådan satsning behöver kosta extra. I mina ögon är det här en satsning som alla skulle kunna vinna på.