– Åh jävlar, det var läskigt, säger Tobias Baudin när den stora snöleoparden klättrar upp på taket till matslussen ovanför hans huvud och vill bli matad genom hålen i stängslet. Tidigare under morgonen har han och djurvårdaren Kenneth Skydt skurit upp hästköttet som ska bli mat till såväl de två snöleoparderna som Nordens arks vargar.

Tobias Baudin valdes till Kommunals ordförande i juni förra året och lovade att han ska prova på att jobba inom alla Kommunals yrkesområden. Hittills har det bara blivit spårvagnsförare och undersköterska på ett äldreboende. I år är tanken att det ska bli mer rutin på praktikbesöken.

– Man får ju bara en liten inblick i arbetet av att jobba så här en dag. Men det roligaste är att träffa medlemmarna. Det är det som ger energi. Fick jag välja skulle jag göra det varje dag, det är det absolut roligaste jag gör, säger Tobias Baudin.

 


Kommunals ordförande Tobias Baudin besökte djurparken Nordens Ark i Bohuslän och provade på att arbeta där en dag. Efter att ha gjort i ordning mat till rovdjuren och hjälpt till med grodorna i terrariet, var han med på förmiddagsfika med personalen.

 

När vi besöker Nordens ark den här måndagen i januari är det bara några veckor sedan som den före detta zoologiska chefen på Kolmårdens djurpark dömdes för grovt vållande till annans död efter dödsolyckan i varghägnet 2012. Han är i dag vd för Nordens ark. Kommunal har sagt att de ska göra en översyn av arbetsmiljön på landets djurparker. Tobias Baudin ställer flera frågor till Kenneth Skydt, som också är skyddsombud, om säkerheten och arbetsmiljön. Djurvårdarna på Nordens ark har larm och walkie-talkies och använder sig av slussar när de ska mata de vilda rovdjuren. Till några djur, som varg, går de in i själva hägnet – också ensamma. Men de vargarna är inte socialiserade som vargarna på Kolmården var och håller sig på avstånd. När vi besöker varghägnet för att ge mat ser vi inte skymten av någon varg. Tobias Baudin häller ut köttet och blir tillsagd av Kenneth att strö ut curry på marken. Det gör man för att stimulera vargarnas luktsinne.

”Det är fortfarande ett jobb och det är så viktigt att man tänker på arbetsmiljön och säkerheten, så att man inte tallar på det.”

Tobias Baudin säger att det slår honom att djurparksarbetare precis som de som jobbar på travbanor eller ridhus ofta är personer som älskar djur och har valt att arbeta med sin hobby. Det är därför viktigt att se till att det inte gör att man accepterar dålig arbetsmiljö.

– Många av dem brinner för att jobba med djur, det är deras fritidsintresse. Men det är fortfarande ett jobb och det är så viktigt att man tänker på arbetsmiljön och säkerheten, så att man inte tallar på det. Det är den stora risken, säger han.

Efter domen mot Kolmården har Kommunal meddelat att de ska göra en översyn av arbetsmijön på landets djurparker. Baudin påpekar samtidigt att man inte får glömma att det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön.

 


Djurvårdaren Sandra Josefsson jobbar på lantgården på Nordens Ark. Här har hon gett Tobias Baudin i uppgift att mata hönsen med mjölmask. ​

 

Sandra Josefsson är djurvårdare på Nordens ark och arbetar på lantgården, där de tama djuren finns. Hon tycker att det är roligt att Tobias Baudin provar på hennes jobb.

– Det är jättekul, det känns lite speciellt att få besök på jobbet. Men jag funderade mycket på vad vi skulle göra eftersom mitt arbete är så varierat, vad ska man visa för att ge bäst bild, säger Sandra Josefsson.

Tobias Baudin får hjälpa henne att kratta bort ensilage från fårens foderbord och köra dit nytt på en skottkärra. De pratar en del om vikten av att träna när man har ett fysiskt tungt arbete och Sandra berättar att de eventuellt ska börja få träna lite på arbetstid.

”Det är vår förbaskade plikt och ansvar att ni ska känna att vi verkligen är ett lantarbetarförbund.”

Innan grisarna och hönsen ska utfodras hälsar Baudin på i verkstaden där det är fikarast. Han presenterar sig och berättar varför han tycker att det är viktigt att försöka göra sig en bild av de olika yrkesområdena. En kvinna lyfter fram att hon känner sig osynlig i Kommunal sedan Lantarbetarförbundet gick samman med Kommunal 2002. Tobias Baudin tycker att hon har rätt och säger att Kommunal måste bli bättre på att tillvarata deras intressen.

– Vi har 230 yrken i Kommunal och på fackmöten kan man känna att det är mycket vård och förskola. Det är för att de är så himla stora i Kommunal, men det är vår förbaskade plikt och ansvar att ni ska känna att vi verkligen är ett lantarbetarförbund och att ni ska märka att vi driver de frågorna också. Där är jag självkritisk och det kan vi göra bättre, säger Tobias Baudin.