I går kom domen mot den före detta chefen på Kolmårdens djurpark efter att en djurvårdare 2012 blev ihjälbiten av vargar. Han döms för arbetsmiljöbrott, grovt vållande till annans död.

Domen är en lång uppräkning av de brister som funnits på Kolmårdens djurpark: åsidosättande av det systematiska arbetsmiljöarbetet, otillräcklig tillbudsrapportering och riskbedömningar och otydlig delegering av arbetsmiljöansvaret. Det som tingsrätten menar ledde till kvinnans död är att ensamarbete tilläts i varghägnet och att det saknades larm.

– Jag tycker att det är en bra dom. Det har begåtts en mängd fel från arbetsgivarens sida och man har verkligen tagit detta på allvar. Det är tydligt att arbetsgivaren inte förstått det ansvar man har som arbetsgivare. Alla de här tillbuden och skadorna som funnits … Det finns så många fel och är jätteallvarligt. Det finns personer som inte ska vara arbetsledare, som inte har förstått sitt ansvar, säger Peter Larsson, ombudsman på Kommunal.

 

LÄS MER: Villkorlig dom efter vargattack

 

Arbetsmiljöverket hade åren innan olyckan gjort flera inspektioner på Kolmårdens djurpark och krävt en lång rad åtgärder. Peter Larsson ställer sig frågande till om Arbetsmiljöverket verkligen har följt upp vad som hände med det sedan.

– Arbetsgivaren har svarat att de kommer göra något åt bristerna, men vad händer sedan? Nöjer sig Arbetsmiljöverket med att de skriver att vi tänker ta tag i detta?

Det som tingsrätten främst menar ledde till djurvårdarens död – ensamarbetet och bristen på larm – är dock inget som har granskats av Arbetsmiljöverket eller tagits upp av Kommunal i arbetsmiljöarbetet. Peter Larsson är självkritisk och säger att de nu får ta lärdom av domen.

– Vi får se vad det är vi behöver göra, exempelvis när det gäller ensamarbete och larm. Vi borde kanske titta generellt på hur det går till i alla djurparker – går man in ensam till djuren, vare sig det är elefanter eller hästar. Det kan vi ta lärdom av, att vi kan vara tuffare mot arbetsgivarna.

Kommunal kommer därför göra någon form av översyn av arbetsmiljön på landets djurparker framöver.

Den nu dömda före detta chefen på Kolmårdens djurpark är i dag vd på djurparken Nordens ark. De har meddelat att han får behålla sitt jobb. Peter Larsson säger att han inte har några synpunkter på det – men tillägger att de kommer att hålla ett extra öga på såväl Nordens ark som Kolmårdens djurpark.

– När jag läser domen ser jag att han behöver gå en utbildning så att han får kunskap om arbetsmiljöarbete och hans ansvar som arbetsgivare. Vi kommer nu ta tag i de här frågorna och det inbegriper väl särskilt Nordens ark och Kolmården. De anställda ska kunna gå till jobbet utan att känna att man kan bli ihjälbiten och man ska känna att arbetsgivaren har den kunskap som behövs för att man ska kunna jobba i en säker arbetsmiljö, säger Peter Larsson.

 

Fotnot: Bilden på Kolmården är licensierad under CC BY 3.0 via Wikimedia Commons.