Ett antal anställda hos vårdkoncernerna Frösunda och Attendo fick välja på att skriva på nya anställningsavtal med lägre arbetstid eller att sluta.

Många skrev på de nya anställningsavtalen med tillägget att det var ”under protest”.

Kommunal valde sedan att stämma vårdkoncernerna i Arbetsdomstolen, AD, med krav på skadestånd för utebliven uppsägningslön. Kommunals ståndpunkt var nämligen att man inte kan omplaceras till sina egna tjänster och att det därför handlade om uppsägningar.

Nu tvingas Kommunal dra tillbaka sina stämningsansökningar efter att AD gått på arbetsgivarens linje i ett liknande fall med anställda vid en Coop-butik.

– Det är julafton för riskkapitalbolagen nu. De kan sätta hyvling av tjänster i system utan att riskera någonting. Men vi får slicka våra sår och ta nya tag. Det tar inte slut här. Vi kommer gå vidare både avtalsvägen och politiskt. LO har också reagerat på det här och hela arbetstagarrörelsen är intresserad av frågan, säger Lars-Sture Johansson, ombudsman på Kommunal.

Där fackförbunden hävdat att det rör sig om uppsägningar och att lagen om anställningsskydd, LAS, ska gälla ansåg AD att det rörde sig om omplaceringar och att det var skäliga erbjudanden. Frågan om man kan omplaceras till sitt eget arbete hade inte prövats tidigare – och det menar domstolen att man kan. Det är alltså okej för arbetsgivare att omvandla tjänster från heltid till deltid – från en månad till en annan.

– Politiskt pratar man om arbetslinjen, att ingen ska behöva gå på bidrag. Nu tillåts företag göra precis som de vill så att anställda inte vet om de får en lön som de klarar sig på även nästa månad. Det är väldigt motsägelsefullt, säger Lars-Sture Johansson.

Tillsammans med representanter från Handels träffade Kommunal politiker och sakkunniga på regeringskansliet i början av december för att diskutera vägen framåt.

– Arbetstagarna hamnar i en rävsax. Tackar de ja till ett jobb med lägre sysselsättningsgrad får de en lön som knappt går att leva på. Tackar de nej och blir arbetslösa blir de i stället avstängda från a-kassan. Är detta den nya verkligheten måste karensen i a-kassan slopas och las skärpas. Det är inte lagen om anställningsskydd längre – bara lagen om anställning, säger Lars-Sture Johansson.