Till din kulturella kusin

Loggböckerna 2005-2013 

(Modernista)
Bodil Malmsten

Nu finns Bodil Malmstens populära loggböcker samladei en gedigen volym som kommer lysa upp din kulturella kusins bokhylla. Från sin exil
i Frankrike skrev Bodil Malmsten dessa träffande och ofta roliga inlägg om samhället och vardagen som får läs­aren att fundera över stort och smått. 
Cecilia Alstermark

 

Till din mediterande morbror

Compassioneffekten

(Natur & Kultur)
Christina Andersson

Compassion, medkänsla, handlar om att bli snällare mot sig själv och mindre självkritisk. Genom olika meditationsövningar tränar man hjärnan i positiva känslor vilket ökar ens välbefinnande. Ett fint budskap att ge bort i jul.
Cecilia Alstermark

 

Till din besserwisser-bästis

Politiska fiktioner

(Atlas)
Joan Didion

Din bästis som tycker sig veta precis allt om varför Donald Trump vann presidentvalet behöver läsa något av en kvinna som vet mer. Joan Didions texter om amerikansk politik har några år på nacken (1988-2000) men är fortfarande högaktuella. Hon lyfter det politiska etablissemangets bubbla, hur medierna lämnat sitt uppdrag och kapitulerat inför det politiska spelet.
Catarina Berglund

 

Till din youtuber-tonåring

Ibland mår jag inte så bra

(Forum)
Therése Lindgren

Många känner igen Sveriges största kvinnliga youtuber Therése Lindgren för hennes sminkklipp. Men också för att hon berättat om hur svårt livet är. Nu skriver hon självutlämnande om ångest och depression. Och hur hon försöker hitta sätt att hantera livet. Här finns också exempel på vilken hjälp som finns.
Christina Swahn

 

Till din drömmande svägerska

Jag har också levat!

(Salikon)
Astrid Lindgren och Louise Hartung

En bok för alla som vill drömma sig bort. Astrid Lindgrens brevväxling med tyska väninnan Louise skildrar två yrkeskvinnor under 50-60-tal och fylls av vänskapsförälskelse från den enas sida och en större förälskelse från den andras. Brevformatet är perfekt för då-och-då-läsning.
Cecilia Alstermark

 

Till din läspeppade partner

Det svenska hatet – en berättelse om vår tid 

(Natur & Kultur)
Gellert Tamas

Porträtt av den tid vi lever i, precis som Tamas tidigare alster Lasermannen var när den kom ut. Tesen som författaren driver, att det som händer i det offentliga samtalet ger grogrund till fysiska hatattacker, är lika sann i dag som på 90-talet när Lasermannen härjade. Välskriven och tankeväckande bok.
Mats Gustafsson Hedenström

 

Till din bolltokiga tonåring

Satsa allt

(B Wahlströms)
Jesper Tillberg

Den fristående fortsättningen på ton­åringen Tomas fotbollsliv – spelaren som valde tränarkarriären i stället.
I den här boken råkar han tidigt ut för ett stort bakslag; Han ratas som huvudtränare för ett framgångsrikt damlag. Men till slut hittar han ett oväntat sätt att få fart på karriären igen. En mycket välskriven historia, med rappt språk och högt tempo.
Peter Önnestam

 

Till din lässugna tvååring

En liten stund

(En bok för alla)
Anna-Clara Tidholm

Eftersom barn gillar att läsa samma bok om och om och om igen krävs kvalitet för att föräldrarna inte ska krevera. ”En liten stund” är lika njutbar hur många gånger man än läser den. Det handlar om att vara ensam, om samvaro, om att dela och om att vara schyst. Och så om pannkakor och körsbärspaj förstås.
Catarina Berglund

 

Till din fanatiska förälder

Flickorna

(Natur&Kultur)
Emma Cline

”Flickorna” bör inte ges till någon enda person som man är intresserad av att umgås med dagarna efter julafton. Om man väl börjar läsa går nämligen läsbehovet av denna roman före allt annat. Det handlar om makt och våld, om längtan och behov av närhet och bekräftelse. En helt ny blick på Charles Manson-sekten.
Catarina Berglund

 

Till ditt engagerade syskon

Wage Slaves

(Galago)
Daria Bogdanska

En serieroman för dem som inte blundar för orättvisorna. En berättelse med lika mycket svärta som kamp. Från Malmös krogkök där arbetsgivarna alltid ger lägst lön till de mest desperata, men där bokens Daria med hjälp av facket tar upp kampen.
Catarina Berglund