”Skam” är tv-serien som följer ett gäng ungdomar första året på gymnasieskolan Hartvig Nissen i Oslo. En tv-serie som får folk i alla åldrar att klicka fram avsnitt efter avsnitt – och därtill göra det från norsk tv. Den är hajpad och ligger så rätt i tiden i sitt format.

I Norge har den publicerats i form av korta webbklipp förlagda över en vecka, klippen har publicerats vilken tid på dygnet som helst. Alla karaktärer har ett eget Facebook- och Instagramkonto där man kan följa deras liv som vore det en dokumentär, de lägger ut bilder och skickar sms till varandra. Klippen har sedan satts ihop till ett mer regelrätt avsnitt en gång i veckan (det är de som visas på SVT Play). De olika säsongerna har olika karaktärer i fokus. Det är kärlek, intriger, festande och vänskap. Det är allt, men också ALLT.

Jag ser serien från norsk tv och redan efter några avsnitt faller jag genom massan av år och når den där exakta känslan av hur det var att vara tonåring. Denna vidriga underbara tid som är så extremt laddad av sitt nu. Eller som en som går i trean på Hartvig Nissen så kärnfullt förklarar för Eva i ettan (en av huvudkaraktärerna): ”I ditt huvud är det här det viktigaste som har hänt i hela världshistorien. Men för oss som har gått här ett tag är det bara ett kommatecken.”

Med ”Skam” har Norge fått sin egen ”Fucking Åmål”. En tonsäker fullträff som går rakt in i hjärtat (och får en att prata norska inne i huvudet).

Liten ordlista

Hooke: hångla.
Vors: förfest.
Nach: efterfest.
Serr: seriöst.
Ass: alltså.
Sjalu: svartsjuk.
Dust: idiot.

Här följer du ”Skam”

SVT Play: Här finns hela första säsongen att se med svensk text. Annars finns första, andra och den tredje pågående säsongen att se på NRK Play. Där är den textad på norska vilket gör att det går bra att hänga med även om man inte uppfattar alla ord som sägs. På sidan skam.p3.no kan man följa serien i form av webbklipp, sms och bilder (som sätts ihop till ett avsnitt som läggs ut på NRK Play på fredagarna).