LÄS OCKSÅ: Baka mormors julkakor – fler recept

 

Det här behöver du:

1 ½ dl mjölk
1 ½ dl vetemjöl
1 stort ägg
1 tsk socker
½ tsk salt
2 msk öl
rapsolja, att fritera i
strösocker

 

Så gör du:

1. Vispa ut mjölet i mjölk­en. Tillsätt socker, salt, ägg och öl. 

2. Värm oljan till 180 grader. Enklast är om du har en fritös, men det går också bra att värma olja i en mindre kastrull. Använd en termo­meter för att ha koll på temperaturen.

3. Låt struvjärnet bli varmt i oljan. Ta upp järnet och låt fettet rinna av. Doppa ned ¾ av järnet i smeten. ­Fritera i oljan tills struvan blivit guldgul. Det tar cirka 45-60 sekunder.

4. Lossa struvan från järnet och låt struvan rinna av på hushållspapper. Strö socker över struvan. 

5. Värm järnet åter­igen i olja, låt rinna av och doppa i smet och fritera nästa struva.