Recept: Gammelmormors husarpepparkakor
De här husarpepparkakorna var mycket populära i Stockholm i början av 1900-talet. Receptet räcker till cirka 200 stycken.
LÄS OCKSÅ: Baka mormors julkakor – fler recept
Det här behöver du:
3 dl sirap
4 ½ dl socker
350 g rumsvarmt smör
3 dl lättvispad grädde
1 msk malen kanel
1 ½ msk malen ingefära
1 tsk malda nejlikor
1 msk bikarbonat
1,8 l vetemjöl, ca
Så gör du:
1. Rör ihop socker, sirap, kryddor och smör i en bunke. Blanda i den lätt vispade grädden och sist mjöl och bikarbonat.
2. Börja med en liter mjöl och fortsätt tillsätta lite mjöl i taget och knåda tills degen går ihop. Låt vila i kylskåpet 1–2 dagar, före utbak. Kavla ut degen och ta ut kakor med mått. Grädda cirka 5–7 minuter i 200 grader.