Recept: Drottningtårta
Drottningtårta kallas även Kronans kaka och publicerades i första upplagan av ”Hemmets kokbok” 1903.
LÄS OCKSÅ: Baka mormors julkakor – fler recept
Det här behöver du:
150 g sötmandel
3 ägg
2 dl socker
75 g smör rumsvarmt
200 g kall kokt potatis
florsocker
ev grädde och bär
Så gör du:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skålla, skala och mal mandeln. Riv potatisen grovt på rivjärn.
3. Vispa ägg och socker.
Vänd ner det rumsvarma smöret, potatisen och den malda mandeln och rör ihop till en smet. (Om du vill göra kakan mer julig kan du tillsätta ett paket saffran eller finrivet skal av en apelsin.) Häll i smord och bröad form, gärna med avtagbar kant.
4. Grädda ca 45 minuter längst ner i ugnen. Låt svalna och pudra kakan med florsocker. Servera med vispad grädde och bär.
TIPS! Drottningtårtan är glutenfri. Använd mjölkfritt margarin i stället för smör om du vill göra den mjölkfri.