Mina första bakminnen är när jag får hjälpa min mormor att baka till jul. Viktigaste var husarpepparkakorna. Mormor hade fått receptet av sin mamma och berättade att de var mycket populära i Stockholm i början på 1900-talet. 

Gräddringar är en annan av favoriterna som vi bakade, liksom havreflarnen som jag fick hjälpa till att böja försiktigt över en trästång.

Några gånger bakade vi också struvor. Det var väldigt spännande att få doppa struvjärnet i smet­en och sedan försiktigt i den kokande oljan för att sedan strö socker över. Struvor är fortfarande min favoritkaka till jul. Det är inte så svårt att baka dem, men man kan behöva öva på några kakor innan de blir bra.

Potatis användes ofta förr i kakor när fint mjöl var svårt att få tag på. Det blir gott och saftigt och ingår i Drottningtårta. Den kallas även Kronans kaka och publicerades i första upplagan av ”Hemmets kokbok” 1903.

 

Mormor och mormorsmor.
Mormorsmor Sofia och mormor Gunborg i lägenheten i Stockholm i slutet av 1920-talet.

 

Här är recepten:

 

Drottningtårta

Struvor

Gammelmormors husarpepparkakor

Böjda havreflarn

Mormors gräddringar

Mormors marängkakor