OBS! Ulla Tansen svarar i en kommentar här.

 

Redan hösten 2015 kom skarp kritik från den kända äldreforskaren professor Marta Szebehely mot den så kallade Östersundsstudien, där ett privat boende drivet av Vardaga och ett kommunalt boende jämförts av Nordic Healthcare Group. Szebehely ansåg bland annat att studien brast i trovärdighet för att konsultbolaget står Vardaga nära, bland annat hade vd själv gått ut i en debattartikel strax före studien och prisat vinstdrift i välfärden, tillsammans med branschorganisationen Vårdföretagarna och Vardaga, som då fortfarande hette Carema.

Östersundstudiens resultat, att privat vård var lika bra till ett lägre pris, kom därför knappast som en överraskning, men vad bland annat Szebehely också pekade på var att Vardaga sänkt vinstkraven medan studien pågick, för att förbättra sitt resultat. När studien sedan var över höjdes vinstkraven, kostnaderna skulle pressas, personalstyrkan fick gå på knä och Arbetsmiljöverket såg sig tvunget att hota med vite. Det är ju genom att sänka kostnader för personal som det går att göra vinst.

Kritiken kom mycket olägligt för de privata vinstförespråkarna, eftersom just Östersundstudien använts som ett exempel på hur bra och effektivt det är med vinstdrift i vården. Vardagas affärsområdeschef Ulla Tansen menar nu i sin replik till mig att Arbetsmiljöverkets utryckning inte har just med studien att göra. Nej, den kanske skulle kommit ändå? Vi kan dock konstatera att arbetsförhållandena för personalen på boendet efter att studien avslutats försämrades så till den grad att Arbetsmiljöverket agerade just då.

Tansen skriver också att ingen vinst tas ut ur verksamheten på just detta boende på Skogsbruksvägen i Torvalla. Så kanske det är, men det är ju just genom effektiva transaktioner mellan olika nivåer i gigantiska vårdkoncerner som vinsterna skapas. Så kan koncernledningen hålla fram enskilda boenden och säga titta; just här gör vi ingen vinst.

Vardaga är en av jättarna på vårdmarknaden, och gör mycket stora vinster med hjälp av skattemedel, vilket visats av bland andra Kent Werne i hans granskande reportagebok ”Den stora omvandlingen- en granskning av välfärdsmarknaden”. Företaget ägs av vårdkoncernen Ambea, som i sin tur ägs av riskkapitalbolagen Triton och Kohlberg Kravis Roberts. Riskkapitalbolag ger sig inte in i välfärden för att idka välgörenhet utan för att göra så stor vinst som möjligt. 

En granskning i Dagens Nyheter 2014-06-09 visar också att Ambea hade en omsättning på 4,7 miljarder kronor i Sverige och en vinst på 188 miljoner kronor. Samtidigt som man endast betalade 357 000 kronor i skatt, vilket innebar knappt 0,2 procent av rörelseresultatet.

När det gäller välfärden är en majoritet av Sveriges befolkning enig om att vinstjakten måste bort. Det är ett allvarligt systemfel som hotar den gemensamma vården, skolan och omsorgen. Att alla dessa kritiska plötsligt skulle ändra sig och tro att allt nog ändå går schyst till, för att Vardagas äldreboende på Skogsbruksvägen i Torvalla inte visar vinst, eftersom de flyttat vinsten längre upp i kedjan, det kommer inte att hända.

Att Vänsterpartiet skulle gå på det tricket kommer inte heller att hända.

 

Karin Rågsjö (V),
riksdagsledamot och vårdpolitisk talesperson