Regeringens löften om sysselsättning i form av traineejobb och extratjänster har inte alls fungerat som tänkt. Det är väl känt sedan tidigare men aktualiseras i rapporten ”Med löfte om sysselsättning” som Tankesmedjan Tiden står bakom.

Tidens analys landar i att regeringen missbedömt behovet av traineejobb samt inte insett svårigheterna med att skapa extratjänster. Glappet mellan planerna och verkligheten beskrivs som ”anmärkningsvärt stort”.

Regeringen fick igenom sin första budget våren 2015, för ett och ett halvt år sedan. En budget som innehöll stora satsningar på de två insatserna.

Vad har det fått för konsekvenser att arbetsmarknadspolitiken inte fungerat som tänkt under ett och ett halvt år?

– Att långtidsarbetslösheten är högre än vad den borde vara. Att konjunkturen inte har kommit de långtidsarbetslösa till del, säger Josefin Boman, politisk sakkunnig på Arbetsmarknadsdepartementet med särskilt ansvar för traineejobb och extratjänster.

Endast en bråkdel av de arbetslösa som skulle fått sysselsättning har i verkligheten fått det. Regeringen har utlovat 20 000 extratjänster till år 2020. Hittills har det bara blivit 1479 stycken.

I valrörelsen 2014 lovade Socialdemokraterna också 32 000 traineejobb de kommande åren. Redan året efter skrev de ner antalet till drygt 18 000 jobb och har därefter skrivits ner ännu mer. På ett år har endast 306 traineejobb kommit på plats.

Traineejobben är en riktad insats mot arbetslösa ungdomar. Den var en del av 90-dagars-garantin för unga, vilket var ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften 2014.

Extratjänsterna ska ersätta Fas 3, som i dag och tidigare erbjudit sysselsättning för långtidsarbetslösa. Extratjänsterna ska finnas inom välfärden.

Från början var Kommunal kritiskt till extratjänsterna, men efter en överenskommelse tidigare i höstas står de nu bakom åtgärden. I överenskommelsen ingår förutom extratjänster ett kompetenslyft där runt 20 000 visstidsanställda inom vård och omsorg ska utbildas till undersköterskor.

Fakta: Här finns rapporten

Rapporten ”Med löfte om sysselsättning” finns på Tankesmedjan Tidens webbplats.