Andreas Ringnér.

Andreas Ringnér är undersköterska sedan ett tiotal år och hobbyfotograf de senaste fem. Under året har han haft möjlighet att förena arbetet med intresset genom att åka runt till äldre­boenden i kommunen och berätta och visa sina foto­grafier.

– Jag började visa mina bilder på äldreboendet där jag arbetar och där var en herre som sa ”det här borde alla få se!”, och de orden stannade kvar. Nu har jag fått pengar från Östersunds kommun för det här. Dagens äldre generation har levt nära naturen, så mina visningar väcker många minnen och diskussioner, säger han.

 

”Favoritvisningen är en promenad genom årstiderna. Den startar i januari med vinter och snö och går vidare med orrspel, älg­kalvar och björnungar.”

 

Andreas visar fotografier och filmklipp med ljudupplevelser, han berättar historien bakom bilden och många visningar blir långa eftersom djuren och dess läten väcker många minnen.

– En dam berättade att hon och hennes syster brukade stå ute på vårvinterkvällar och lyssna på ugglor. Därefter spelade jag upp ljud från en uggla – och det var just det ljudet de hade hört! Därefter visade jag bilder på ugglan, som hon inte hade sett sedan hon var sju år!

Många män uppskattar ljudet av orrspel som för tankarna tillbaka till forna dagars jakter.

– Överlag får jag mycket positiva reaktioner och utvärderingarna visar att de äldre ofta pratar om besöket efteråt. Visningarna upplevs som en skogspromenad och favoritvisningen är en promenad genom årstiderna. Den startar i januari med vinter och snö och går vidare med orrspel, älg­kalvar och björnungar.

 

KOLLA IN: Här kan du se fler av Andreas bilder och filmer.

Andreas Ringnér

Yrke: Undersköterska på Tallbackas äldreboende i Östersund samt naturfotograf.
Aktuell: Visar sina djur- och naturbilder på äldreboenden runt om i kommunen i ett projekt som kommunen bekostar.