Undersköterskan Fanny Saxberg skulle lämnat hemstaden Vänersborg för att i Växjö slipa på detaljerna inför Yrkes-EM tillsammans med sin mentor Pia Schelin. I stället blev hon sjuk och fick stanna hemma.

– Det är verkligen skit att gå och bli sjuk nu och missa sista träningstillfällena. De är otroligt viktiga. Jag får försöka göra det bästa av situationen, förhoppningsvis har jag fått med mig tillräckligt redan. Jag är förväntansfull hur som helst – det ska bli jätteroligt, säger Fanny Saxberg.

Hon förbereder sig i skrivande stund så gott hon kan genom att läsa om alla upptänkliga sjukdomar och deras symptom i medicinboken. Om en vecka inleds tävlingarna i Göteborg och då måste hon klara sig utan såväl mentor som böcker.

– Jag var domare under Yrkes-SM och såg Fannys förmåga redan då. Hon vann de tävlingarna och har så klart jättegoda chanser nu. Jag hoppas och tror att det kommer gå bra även om vi fick ställa in den sista träningen, säger Pia Schelin, som förutom Fannys mentor är sektionsordförande för Kommunal i Eksjö.

Yrkes-EM har anordnats vartannat år sedan 1950-talet, men det är första gången som tävlingen hålls i Sverige. Under den 1-3 december kommer Svenska mässan i Göteborg besökas av omkring 40 000 personer från hela Europa. Det är cirka 500 yrkesutbildade ungdomar under 25 år som slåss om medaljerna inom totalt 35 yrken.

Inom Kommunals yrkesgrupper tävlar också trädgårdsanläggarna Simon Johansson och Rasmus Westlund.

KA kommer vara på plats i Göteborg under en av dagarna.