Den 30 november tar våra ledamöter i riksdagen beslut om svenska kollektivavtal ska gälla vid offentlig upphandling. Något som för oss är självklart att så ska vara.

Den svenska modellen bygger på att arbetsköpare och arbetstagare gemensamt sitter ner och löser de problem som är specifika för just deras arbetsplats och bransch.

I Sverige ska alla som bor och verkar ha en anständig lön och villkor. Ingen ska utnyttjas i vårt land till förmån för att kapitalet ska få mer i plånboken.

År 2013 uppgick den offentliga sektorns inköp av tjänster och varor till 741 miljarder. Det är en stor summa av våra skattepengar som används vid dessa inköp. Det är självklart att skattepengar inte ska användas till att pressa ner löner och villkor i vårt land.

Därför är det bekymmersamt när borgarna tillsammans med Sverigedemokraterna aviserar att de kommer att rösta emot förslaget som regeringen lägger. Det är tydligt att det för borgarna och SD är viktigare att kapitalet får fortsätta härja fritt utan krav på bra villkor och löner för exempelvis byggnadsarbetare och taxiförare.

Vi kommer inte sluta kämpa för att svenska villkor ska gälla i Sverige. För oss är det nämligen självklart att alla som bor och verkar i Sverige ska kunna leva på sin lön och jobba med säkra villkor. Och skattepengar ska absolut inte användas till att sänka löner och villkor!

Katarina Lindberg
kokerska, medlem i Kommunal, Vallvik

Maria Johansson
undersköterska, medlem i Kommunal, Ljusne 

Monica Olsson
kommunalråd/undersköterska, medlem i Kommunal, Gnarp

Jon-Erik Flodin
ungdomsledare, medlem i Kommunal, Söderhamn

Christoffer Johansson
trafiklärare, medlem i Kommunal, Ilsbo

Magnus Alfredsson
undersköterska, medlem i Kommunal, Kilafors

Jim Larm
processoperatör, medlem i Pappers, Iggesund

Johan Viklund
processoperatör, medlem i Pappers, Hudiksvall

Hans Svedberg
ombudsman ABF, medlem i IF Metall, Hudiksvall

Ola Wigg
snickare, medlem i Byggnads, Ilsbo 

Patrik Tinglöf
truckförare, medlem i GS, Söderhamn

Erik Neu
ombudsman/snickare, medlem i Byggnads, Ilsbo