– Jag gillar att förhandla, att hjälpa medlemmar att få rätt.

Han sitter tillsammans med ett fyrtiotal andra unga fackligt intresserade i sal ett på andra våningen i Runö Folkhögskolas huvudbyggnad. Utanför skiner solen över en småbåtshamn, men novembervinden från havsviken är kylig.

LO:s Ungforum är inne på sin tredje dag och det är workshops på schemat. Deltagarna, som kommer från olika LO-förbund runt om i landet, har fått välja ett av sex ämnen: arbetsmiljö, integration, internationell solidaritet, skola, jämlikhet och avtalsrörelse.

Det sistnämnda är ämnet i fokus i sal ett. Och om någon tror att det ska bli tråkigt, så ser föreläsaren Ingemar Göransson, pensionerad utredare på If Metall,  snabbt till att den farhågan kommer på skam.

– Det finns en stark kraft i fackföreningsrörelsen att man sugs uppåt, mot EU och TTIP-avtalet och sånt. Men jag försöker krypa neråt istället, till roten av det som är facket, inleder han och höjer sedan rösten rejält.

Det är ingen idé att mumla i skägget här, får åhörarna veta. De ska inte gå härifrån och säga att varför tog han inte upp det här.

– Säg vad ni vill prata om! Det är viktigt att vara tydlig, alltid skrämmer det nån arbetsgivare.

– Ja! Det tycker jag är roligt, att visa att man kan det, replikerar en kille på första raden och spridda skratt lättar upp den lite allvarliga stämningen i rummet.

Ingemar Göransson fortsätter med att slänga ut frågor i rummet. Vad är en fackförening? Varför ska man betala till a-kassan?

–  Det är bra om arbetslösa har hög a-kassa för då kan arbetsgivarna inte lönedumpa oss, säger en kille i svart mössa på tredje raden.

– Ja! Bra! A-kassan är till för er också. Ni ska inte kräva högre a-kassa för att ni tycker synd om de arbetslösa utan för att det är farligt för er om de är för billiga, säger Ingemar Göransson och trummar in budskapet att ett medlemskap i facket inte är en fråga om att vara snäll, utan om att vara klok.

– Ni är bara små lortar om ni inte går ihop tillsammans när ni säljer ert arbete. För det är vad ni gör, ni säljer det och arbetsgivarna köper det. Men det får man inte säga för då är man kommunist.

Spridda fniss. Det blir dags för fika och när KA pratar med några deltagare är någon lite chockad över tonen. Andra, som Pleurat Gashi, blir inspirerad av den tuffare stilen.

– Det är bra att våga ha glimten i ögat, men också att vi är mer konkreta när vi pratar med icke-medlemmar, säger han. 

Tidigare under veckan har konferensen gästats av SSU:s ordförande Plilip Botström som hållit tal. KA frågar Juan Chacon, som är ombudsman och ansvarig för förbundets ungdomsverksamhet, om det var ett kontroversiellt besök.

– Jo det är många som reagerat, men samtidigt har LO så starka kopplingar till Socialdemokraterna att det är naturligt att bjuda in SSU.

På eftermiddagen väntar förbundsvisa träffar. Då ska de 35 kommunalarna på plats träffa Kommunals tredje vice ordförande Lisa Bengtsson för att diskutera frågor som är viktiga för unga i facket. Och på kvällen blir det fest och prisutdelning när årets fackliga hjälte ska utses.

 

Tre röster från Ungforum

Jessica Hjelte.

Namn: Jessica Hjelte
Gör: Arbetar som vårdbiträde på Antnäs äldreboende i Luleå, och 60 procent fackligt på sektionen som ungdomsansvarig.
Ålder: 28
Bor: Villa i Rosvik, som ligger mellan Piteå och Luleå.
Tjänar: 19 900 kronor (grundlön)
 

Varför är du här?

– För att jag vill nätverka och skapa kontakter med andra unga som jobbar fackligt runt om i landet. Det kanske fungerar på ett sätt i Skåne som vi kan ha nytta av I Norrbotten och vice versa, man lär av varandra.

Vilken workshop har du valt?

– Skola. Jag är skolinformatör så jag vill gärna utbyta erfarenheter där. Jag stöter på mycket motstånd i skolan från lärare som inte förstår varför vi ska komma från facket och prata.  Kanske tycker de att det är för politiskt, men vi pratar inte politik. Dessutom står det i läroplanen att eleverna ska få facklig information.

Vad tar du med dig?

– Vi har pratat mycket om hur man når ut till lärarna och får dom att förstå att det här är viktigt, vilka verktyg som finns.

 

Jasmine Berglund.

Namn: Jasmine Berglund
Gör: Arbetar som undersköterska på ett äldreboende i Eskilstuna, och 12 timmar i veckan fackligt på sektionen som ungdomsansvarig, men också lite på avdelningen.
Ålder: 25
Bor: Lägenhet i Eskilstuna.
Tjänar: 25 000 kronor (grundlön)

Varför är du här?

– För att nätverka och träffa andra unga i fackföreningsrörelsen. För att den kan leva vidare i framtiden är det viktigt att få in många unga och också träffas och byta erfarenheter tvärfackligt. Jag tycker inte det är svårt att få unga att bli medlemmar, men kanske är vi lite bortskämda med att det redan finns kollektivavtal, vi har inte fått kämpa för det.

Vilken workshop har du valt?

– Skola. Jag brinner för att informera i skolorna och få in det fackliga tänket där. Det börjar ju i skolan. Hos oss har vi inga problem med att bli insläppta och vi kan kanske lära andra hur vi gör.

Vad kan du använda på din arbetsplats av vad du lärt dig fackligt?

– Jag vet mina rättigheter i dag och kan använda mig av det på ett helt annat sätt än tidigare.

 

Pleurat Gashi.

Namn: Pleurat Gashi
Gör: Arbetar som vaktmästare på universitetssjukhuset, SUS, i Lund och två till tre dagar i veckan fackligt på sektionen och avdelningen.
Ålder: 29
Bor: Lägenhet i Eslöv.
Tjänar: 22 900 kronor.

Varför är du här?

– Det är viktigt att få mer information och kunskap och det är roligt att se att så många unga engagerar sig.

Vilken workshop har du valt?

– Avtalsrörelsen. Jag vill lära mig mer om det och vad man gör under den. Jag tycker det är roligt att förhandla, att få företräda medlemmarna och hjälpa dem få rätt.

Vad tar du med dig?

– Jag tar med mig nya sätt att närma mig en som inte är medlem, att man kan ha glimten i ögat och vara lite tuffare, mer konkret om vad vi vill göra.

Fakta: Unga i Kommunal

LO:s Ungkonferens riktar sig till medlemmar upp till 30 år och totalt deltog cirka 280 personer i år.

Antalet unga kommunalare har ökat, enligt Juan Chacon, som är ansvarig för förbundets ungdomsverksamhet. Framförallt är det gruppen 25 till 35 som växt.

Kommunal har cirka 37 000 medlemmar under 25 år och 90 000 medlemmar mellan 25 och 35 år. Dessa två grupper utgör 25 procent av medlemskåren.

1 402 medlemmar under 30 år har fackliga uppdrag. Det innebär att fem procent av de förtroendevalda är under 30 år

De flesta unga som har uppdrag är på arbetsplatsnivå och är främst skyddsombud eller arbetsplatsombud. Det finns några få sektionsordförande och flera med sektionsuppdrag.

Källa: Kommunal