Det var i juni 2012 som en 30-årig djurvårdare dödades av vargarna inne i varghägnet på Kolmårdens djurpark. I september i år åtalades en före detta chef för arbetsmiljöbrott, grovt vållande till annans död, för händelsen.

Åklagaren anser att Kolmården åsidosatt det systematiska arbetsmiljöarbetet och att hanteringen av vargarna ledde till kvinnans död. Han yrkade på villkorlig dom och höga dagsböter för den före detta chefen, samt fyra miljoner kronor i företagsbot för Kolmårdens djurpark.

I fredags avslutades rättegången med att försvaret höll sin slutplädering. Den åtalade mannens advokat Thomas Olsson menar att åklagaren inte kan bevisa att arbetsmiljöansvaret låg på just den före detta chefen, skriver Norrköpings tidningar. Han anser också att det faktum att det sker så få vargattacker visar att det inte innebär en hög risk att arbeta med vargar så som Kolmården gjorde.

– Olyckan var helt oförutsägbar. Ingen på Kolmården trodde det skulle kunna hända en person som hade så goda relationer med vargarna, därför är det svårt att förstå vad det är för oaktsamhet som åklagaren lägger djurparken till last, sade Thomas Olsson enligt tidningen.

Dom faller den 29 januari.