Kurt Junesjö, tidigare jurist vid LO-TCO Rättsskydd, har i flera år varit engagerad frågor om upphandling och hur kommunerna tillsammans med facken kan kontrollera att entreprenörerna har schysta villkor.

Han är kritisk till hur facken agerar när det gäller förslaget till nya upphandlingsregler.

Till en början var Kommunal och övriga i LO kritiska till Niklas Bruuns utredningsförslag som regeringens lagförslag bygger på. Kritiken handlade om att förslaget inte gick tillräckligt långt när det gäller krav om kollektivavtalsliknande villkor.

– Detta trots att Brunns utredningsförslag var eminent. Regeringen har senare skruvat till det ytterligare så att det är på gränsen till vad som är tillåtet enligt utstationeringsdirektivet.

Senare valde LO att stöda regeringens förslag.

– Men det har mest varit läpparnas bekännelse, säger Kurt Junesjö.

Han är kritisk till att Kommunal och andra fack inte har varit mer engagerade i frågan.

– De borde ha tagit fram anpassade avtal med de villkor som är tillåtna att ställa enligt lagförslaget och utstationeringsdirektivet. Lägsta lön enligt kollektivavtal handlar till exempel om mer än själva lönen, dit räknas också övertidsersättning, restidsersättning och annat.

Enligt regeringens förslag behöver inte kommunerna ställa krav om kollektivavtalsliknande villkor om det saknas uppgifter om hur dessa villkor ser ut.

– Om inte facken gör det, vem ska då göra det? Arbetsgivarna kommer aldrig att ta fram dessa uppgifter, säger Kurt Junesjö.

 

LÄS MER: ”Är det lägsta pris har vi inte en chans”

 

Han säger att om regeringens förslag fälls finns i alla fall möjligheten att det kommer att gälla för statliga myndigheter.

– Det kan regeringen utfärda i en ny förordning. Riksdagen kan inte stoppa det. Men kommunerna kan regeringen inte styra på samma sätt.

Kurt Junesjö menar att fackens låga profil när det gäller upphandling har bidragit till att SD har bytt fot och nu ska rösta med Alliansen för att fälla förslaget.

– SD tar en stor risk. Många av deras väljare i LO kommer att förlora på att partiet fäller förslaget. Men jag tror att SD gör detta för att göra inköp i en borgerlig regering. Och de vågar ta den risken för att de fackliga organisationerna har varit så svala till förslaget.

Oskar Taxén, Kommunals jurist, tycker att Kurts Junesjös kritik är orättvis.

­– Sedan jag började på Kommunal har jag nästan uteslutande ägnat mig åt upphandlingsfrågor. Jag vet inte hur många kommuner jag har besökt för att diskutera upphandlingskrav. Och Kommunal stöder regeringens förslag till nya upphandlingsregler. De är bättre än nuvarande regler, säger han.

När det gäller kritiken om att facken inte har tagit fram avtal anpassade till upphandlingsreglerna säger Johan Ingelskog, chef för Kommunals arbetsplats- och avtalsenhet, att förbundet har sådana avtal i den gröna sektorn.

– Vi gör det inom områden där vi stöter på utstationerade företag. För närvarande ser vi inte behov av att ta fram fler anpassade avtal, säger han.