Jag sitter och funderar på vad det är som händer i Sverige gällande förhållningssättet vissa arbetsgivare har gentemot skyddsombud. Det som jag alltid har befarat visade sig, enligt en ny undersökning från LO vara sant.

Skyddsombuden motarbetas, hotas och får inte ta del av den information de har rätt till för att så effektivt som möjligt kunna utföra sina uppdrag.

Som det känns just nu blir de regionala skyddsombuden nyckeln till framgång.

Ett regionalt skyddsombud är ett ombud som bevakar arbetsmiljön på din arbetsplats, men som själv inte är anställd i kommunen, landstinget eller företaget, vilket gör skyddet för just dessa ombud väldigt goda.

Där det finns skyddskommittéer känns det dock bäst att ha ett huvudskyddsombud.

Det är ett ombud som är anställt i kommunen, landstinget eller företaget, men som har ett större skyddsområde och som kan företräda arbetstagare som inte finns på ombudets ordinarie arbetsplats.

Tro mig mina vänner – det är inte alltid en picknick att vara skyddsombud, även om arbetsgivaren är samarbetsvillig. Det läggs en oerhörd fokus på dig. Från dina kollegor, från arbetsgivaren, från omvärlden, på facebook, på twitter, i tv, i radio, i tidningen och dina närmsta vänner.

Fackliga frågor, stora som små med kommentarer som:

• Vad säger du om det här, du som är skyddsombud?

• Det här tycker jag att du ska ta upp med chefen, det är inte okej.

Det är precis som om alla kollegor, vänner och omvärlden har glömt bort att alla är lika skyldiga att arbeta för en bra arbetsmiljö. Det systematiska arbetsmiljöarbetet berör oss alla. Det är lagstadgat.

Det är dock jag som skyddsombud som kan gå vidare om ett ärende fastnat i kugghjulen, som en sista åtgärd. Därför slänger jag ofta bollen tillbaka. Jag kan inte göra något utan att det finns ett underlag.

Skriv ett tillbud, samtala med chefen, ställ frågan.

Som skyddsombud får vi ibland bära alldeles för tunga ryggsäckar, som ofta är fyllda till bredden ändå, normalt sett.

Och så nu, svart på vitt. Har vi en bekräftelse på hur tufft det faktiskt är att vara skyddsombud i dagens Sverige. Något som skulle vara en samverkan, har blivit ett spel om störst prestige.

Vem har rätt, vem har fel. Personligen bryr jag mig inte om jag har fel, så länge det blir rätt och bra för alla. Det är min vision. Alla ska ha en dräglig arbetsmiljö. Alla ska kunna gå hem från jobbet och må bra.

Så lägg ner prestigen! Det är vi tillsammans, arbetsgivare och arbetstagare som kan fixa det här. Tillsammans. Det hierarkiska samhället håller redan på att försvinna. Chefer blir ledare, kollegor får inflytande och kan sträcka på sig.

Så låt även arbetsmiljön få ta del av det utrymmet.

 

Jacob Czitrom,
skyddsombud ungdomsboendet Lagunen i Köping