Samtidigt som anställda vid Donald Trumps hotell i Las Vegas vittnar om att de hotats eller blivit uppsagda när de försökt organisera sig har samma Trump utropat ”Arbetarna älskar mig!” på sina valmöten. Runt om i landet har han också återkommit till att han har ett stort stöd bland fackliga medlemmar.

Men de fackliga medlemmarna röstade på Hillary Clinton. Enligt den vallokalundersökning som gjordes i samband med tisdagens val valde fackliga medlemmar att rösta på demokraternas Hillary Clinton i högre utsträckning än på valets vinnare republikanen Donald Trump.

Svarta, latinos och andra grupper som inte räknas som ”vita amerikaner” lade sina röster på Hillary Clinton med en förkrossande majoritet. Både vita män och kvinnor valde däremot Trump före Clinton.

Trots att Donald Trump i sitt vinnartal sade sig sträcka ut en hand och vara en president för hela USA finns mycket arbete att göra.

Richard Trumka är ordförande för USA:s fackliga paraplyorganisation, AFL-CIO, som går att jämföra med svenska LO. Han konstaterar att rasismen, kvinnohatet och den invandrarfientlighet som förekommit under valrörelsen nu måste försöka repareras med anständighet och ärlighet.

Trumkas analys är att väljarna gav ett tydligt besked: Det räcker nu. Valutgången ses som ett resultat av att det politiska etablissemanget har fört en ekonomisk politik som lett till frysta löner, ökad ojämlikhet och att jobben lämnat landet.

– Under valkampanjen har Donald Trump talat om att återupprätta jobb och få samhällen att leva på nytt. Vi vill arbeta för att göra dessa löften till verklighet. Om han är redo att samarbeta med oss är vi redo att samarbeta med honom, säger Richard Trumka i ett uttalande.

Han pekar också på att den förändring väljarna skriker efter går att hitta i traditionellt fackföreningsarbete:

– Den förändring väljarna har krävt går att finna genom att gå samman i fackföreningar. Valet är över. Men vi är mer övertygade än någonsin i kampen att ge arbetande människor en röst på arbetsplatserna och i vårt samhälle.

Lee Saunders är ordförande i AFSCME, facket som organiserar många inom offentlig sektor. Han menar att AFSCME med sina 1,6 miljoner medlemmar i ryggen ska pressa Donald Trump att hålla sina vallöften om att återupprätta den amerikanska drömmen:

– När vi utvärderar beskedet från väljarna ser vi att många drivs av en tydlig rädsla för möjligheterna att försörja sin familj. Nu måste vi möta den ekonomiska osäkerheten utan att falla offer för en politik som söndrar oss i vi och dem. Vi måste fokusera på att återskapa medelklassen och den amerikanska drömmen för alla, inte bara för dem som redan har, säger han i ett uttalande.

Fotnot: Bilden på Lee Saunders är licensierad under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons.