Sara Ask.

Korv och köttbullar och pannkaka, kan matlivet med barn bli mer än så? Och får de verkligen i sig det de behöver om de äter så ensidigt som de ofta gör?

Ta det lugnt. Det finns ett glapp mellan vad föräldrar tror att barnen behöver och hur det verkligen ligger till. Det menar dietisten Sara Ask, som skrivit boken ”Första hjälp­en vid matbordet. Om barns matkrångel, ­näringsbehov och matfavoriter”.

– Mitt mål med boken är att föräldrar ska lära sig mer om barnets perspektiv vid matbordet och bli mindre rädda för att barnet ska få näringsbrist. Då är det nog lättare att luta sig tillbaka och låta ­barnet utforska maten i sin egen takt.

Vad är det vanligaste fel föräldrar gör när det handlar om barnens mat?

– Den vanligaste fällan är nog att reagera på allt tok som barnet har för sig vid bordet. Resultatet blir att barnet märker ”ah, när jag gör så här får jag mycket uppmärksamhet” – och fortsätter.

Vad borde de göra i  stället?

– Försöka ignorera det beteende de inte vill se och bekräfta det som funkar. Till exempel genom att se barnet och lyssna extra uppmärksamt om barnet för en stund sitter på rumpan och kanske till och med äter.

Vilket är ditt bästa tips till föräldrar?

– Att äta själva och visa att de tycker att det är gott och säkert. Människobarn, precis som ap- och råttungar, behöver få se andra äta och överleva ­maten. Gång efter gång efter gång.

 

Gör så här:

1. Tajming är allt

Är barnet inte tillräckligt hungrigt äter det kanske inte ens om det är favoritmaten som serveras.

2. Involvera barnet

Låt barnet hjälpa till. Med maten eller att duka.

3. Ha maten på bordet

Om maten får stå framme på bordet är det lättare att ändra sig, bli sugen och kanske våga testa nytt.

4. Dela på ansvaret

Du bestämmer vilken mat som serveras, var och vilken tid. Barnet ­bestämmer vad och hur mycket det vill ha.

5. Slafsa på!

Strunta i bords­skicket – barnet kan behöva få bekanta sig med maten genom att ta i den.

6. Lägg inte upp

Låt barnet ta av maten själv.

7. Servera enligt tacomodellen

Servera maten som du gör med tacos. Separat i skålar så att var och en kan ta det den vill ha.

8. Använd favoritsmakerna

Anlägg en smakbrygga från en bekant smak till en annan. Gillar ditt barn curry? Krydda soppan med curry. Är tsatsiki favoriten? Låt barnet doppa fisken i tsatsikin. Eller lägg en klick av den älskade ketchupen på lasagnen.

9. Ha perspektiv

I dag spelar ingen roll. Det är vad barnet äter under en längre tid som räknas.

10. Curla i smyg

Se till att det alltid finns ett eller två livsmedel på bordet som barnet brukar tycka om.