SVAR: En arbetstagare ansöker om semester och arbetsgivaren beviljar den eller avslår den. I semesterlag och kollektivavtal finns regler om när ansökan och svar på denna ska ske. Flera arbetsgivare förhandlar egna tider med facket, men ovanstående gäller vid huvudsemestern som tas ut på sommaren. Vid semester under annan tid på året gäller att arbetstagaren ansöker om ledigheten i god tid. Arbetsgivaren ska också svara i god tid. 

Har du bokat och betalt en resa innan du fått svar på om du får ledigt från jobbet är det svårt att få arbetsgivaren att betala dina utlägg. Det kan till och med vara omöjligt.

Har du däremot fått semestern beviljad, sedan beställt och betalat en resa och arbetsgivaren ­efter detta drar tillbaka den beviljade semestern, då finns det stora möjligheter att få arbetsgivaren att betala. 

Samma sak gäller om du befinner dig på semester och arbetsgivaren kräver att du kommer in och arbetar.

Maria Hansson, 
ombudsman på Kommunal