I dag presenterar regeringens utredare Ilmar Reepalu Välfärdsutredningen.

Bland förslagen finns ett vinsttak på 7 procent av investerat kapital plus statslåneräntan.

– Det viktigaste för oss är att det inte är vinstdriften som är rådande, skulle det landa på den här siffran är det kanske så att vissa företag väljer att lämna välfärden. Då ska de också göra det, säger Tobias Baudin.

 

VÅRDFÖRETAGARNA: ”En katastrof”

 

LO och även Kommunal har tidigare förespråkat så kallade SVB-bolag som inte drivs i vinstsyfte. Där är uttaget statslåneräntan plus en procent. Enligt tidigare läckor kommer utredningen inte att föreslå detta.

– Den vinstbegränsningen är mer rimligt än 7 procent, säger Tobias Baudin.

Utredaren hävdar att ett vinsttak på 7 procent säkerställer att skattemedlen skulle stanna kvar i verksamheten. Kommunal vill se till helheten.

– Vi pratar ju om vinstutdelning och värdeöverföringar mellan bolag, det måste man titta på i detalj. Det handlar om att begränsa de skattepengar som försvinner i väg, i värsta fall till skatteparadis, säger Tobias Baudin.

Ett vinsttak skulle också förbättra kvaliteten i verksamheten, enligt utredaren som också hävdar att det ger möjlighet att anställa fler i vården. Tobias Baudin är inne på samma linje:

– Det viktiga för oss är att få bort den vinstdrift som råder, vilket innebär att man drar ner på personaltäthet, anställningsvillkoren och har sämre löner just i syfte att göra vinst.

Men han vill inte förbjuda aktiebolag i välfärden:

– Jag tror att man ska hitta ett sätt att reglera.

 

LÄS OCKSÅ: Lättare utesluta oseriösa företag

 

För att ett företag ska få driva skattefinansierad skola, vård och omsorg föreslås nu tillståndsplikt. Tobias Baudin är positiv:

– Det är bra att man har en tydlig reglering och tillstånd att driva skolor eller äldreomsorg och sjukvård.

För Kommunal är långsiktigheten ett viktigt krav:

– Det är viktigt att man får redovisa hur man tänkt hantera utbildningskrav och bemanningsriktlinjer, säger Tobias Baudin.

Kommunal har tidigare ställt krav på minimibemanning, men enligt läckor från utredningen kommer inte något sådant förslag. Nu kan Kommunal backa:

– Vi får se om det finns med någonting utav det, det är klart att jag ser problematik med att ha allt för strikta bemanningskrav. Den finns en risk att man sätter ett golv på bemanning och risken är att det också blir ett tak, men samtidigt är det så att vi sett att man drar ner på bemanningen för att kunna göra vinst. Bemanning är viktigt för oss, säger Tobias Baudin.

Efter att Välfärsutredningen presenterats ger Tobias Baudin några ytterligare kommentarer i ett pressmeddelande: 

– Det är ett väldigt genomtänkt och välarbetat förslag, och det märks att utredaren har en god inblick i problemen med vinstdrift i välfärden. Med den lösning som Ilmar Reepalu presenterar skulle 4,5-5 miljarder kunna återföras till välfärden varje år. 

Enligt Kommunals beräkningar skulle det motsvara cirka 12 000 heltidstjänster i välfärden.

– Jag ser hellre fler yrkesskickliga medarbetare i skola och omsorg än övervinster på riskkapitalisters bankonton. Det är också mycket glädjande att utredningen föreslår att det ska bli krav på tillstånd för att bedriva hemtjänst, något som är helt oreglerat idag, säger Tobias Baudin.