På tisdag nästa vecka presenterar regeringens utredare Ilmar Reepalu, tidigare kommunalråd (S), förslag på hur vinster i välfärden ska begränsas. I uppdraget ingår att bland annat se över tillståndsplikt och om det finns behov av att ställa olika krav beroende på driftsform och verksamhetsområde.

Kommunal har tillsammans med LO ställt krav på minimibemanning i vård- och omsorg. Kravet har även ställts av Socialdemokraterna. Men enligt Ekots källor kommer inte Välfärdsutredningen att föreslå detta.

LO och Kommunal har också förespråkat att en ny form av SVB-bolag, som har särskild vinstbegränsning, ska vara huvudaktörer i välfärden tillsammans med non profit-aktörer. Även Vänstern har drivit frågan.

Men enligt Ekot kommer det här inte heller föreslås av Välfärdsutredningen.

Däremot föreslås ett vinsttak på sju procent av investerat kapital plus statslåneräntan.

Några juridiska hinder för det finns inte enligt en rapport som presenterades av Kommunal tidigare i veckan.

Tillståndsplikt kommer införas för privata företag som vill driva vård, skola och omsorg, enligt läckor till Ekot.