En av styrelseledamöterna i AAA Medi­grupp, en 60-åring, har tidigare varit inblandad i en konkurs och varit styrelsesuppleant i ett företag som fick lägga ner. I alla tre fallen handlar det om företag som misskötts ekonomiskt. 

 

LÄS OCKSÅ: Kommunal stämmer staten

 

När AAA Medigrupp fick kontrakt med Växjö kommun var konkursärendet fortfarande pågående. Då bedrev företaget även hemtjänst i Stockholm. I slutet på 2014 sade Stockholms stad upp kontraktet med företaget eftersom de misskötte sig ekonomiskt. I revisionsberättelsen till 2013 års årsredovisning skriver revisorn att det finns brister i bokföringen, och året efter får bolaget revisonskritik bland annat för att skatter och avgifter flera gånger betalats för sent. 

Först 16 månader efter Stockholm fick Växjö kommun nog och sade upp avtalet med företaget.

Växjö kommun visste inte att en av personerna i företagets ledning varit inblandad i en konkurs tidigare. Men även om kommunen vetat detta hade de inte kunnat neka AAA Medigrupp att teckna avtal. 

– Det skulle jag säga är svårt, med de uteslutningsgrunder som finns i lagen om valfrihetssystem. Det är för att det inte ska bli godtycke. Konkurs är ju ett sätt att avsluta en verksamhet och inget konstigt i sig, säger Magnus Bengtsson, chefsjurist på Växjö kommun. 

I lagen om valfrihetssystem, LOV, står mycket riktigt att kommunen endast kan säga nej till ett företag om företrädare för det har dömts för brott som är kopplat till yrkesutövningen eller gjort sig skyldigt till ”allvarligt fel” i yrkesutövningen. 

Den statliga Välfärdsutredningen, som leds av Ilmar Reepalu, utreder inte bara vinstbegränsning utan också lagen om valfrihetssystem, LOV. Uteslutningsgrunderna är en av de saker som man har tittat på, säger huvudsekreteraren Johan Höök.

– Vi har fått signaler från flera att man skulle önska sig fler uteslutningsgrunder, säger Johan Höök.

Om det kommer som förslag vill han inte berätta. Men han säger däremot att de kommer föreslå förändringar av LOV.

– Det är ganska omfattande förändringar vi kommer föreslå.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill inte kommentera om han tycker att LOV bör förändras så att det blir lättare att utesluta företag, utan inväntar Välfärdsutredningen. Men han skriver i ett mejl att han anser att LOV redan i dag ger möjlighet att utesluta oseriösa aktörer. 

LÄS OCKSÅ: Företagaren: ”Jag var inte ansvarig”

Så lätt fick företagaren nya hemtjänstkontrakt

Januari 2011:
Spindex Vårdpool ansöker om konkurs
60-åringen var styrelseledamot i företaget som ägnade sig åt uthyrning av sjuksköt­erskor och läkare. Bolaget ansökte om konkurs för att pengarna var slut, vilket delvis berodde på en konflikt med ägarbolaget i Finland. Men i flera år hade man slarvat med bokföringen och fått kritik från revisorn.

Januari 2012:
Levbra Nordic ansöker om likvidation
● 60-åringen  var styrelsesuppleant när bolaget ansökte om likvidation (nedläggning) efter att pengarna tagit slut och ingen verksamhet kommit i gång. Bokföringen saknades och konkursförvaltaren lämnade in en anmälan till Ekobrottsmyndigheten. 60-åringen uppger dock att han inte haft med företaget att göra i praktiken.   

Oktober 2012:
AAA Medigrupp börjar driva hemtjänst i Stockholm
 60-åringen har klivit in i företaget som etablerar sig först i Stockholm och från januari 2013 i Växjö kommun. I januari 2014 häver Stockholm kontraktet med AAA Medigrupp.

Mars 2016:
Konkurs drabbar över 20 anställda
 Växjö kommun häver avtalet med AAA Medi­grupp. Kort därefter ansöker företaget om konkurs, och ett 20-tal anställda står utan lön för april.