Avtalet gäller från 1 oktober till den 30 september 2017. Innan årets höjning var medellönen 21 185 kronor.

Löneökningarna motsvarar 2,2 procent. Lägstalönen höjs också med 2,2 procent och blir 19 986 kronor.

Tillägg för arbete på kvällar, nätter, helger och storhelger höjs med 5,5 procent. Ersättningen för övertidsarbete höjs med 6 procent.

Enligt avtalet är vissa av storhelgernas dagar arbetsfria.

– KFO vill öppna upp för arbete på helgdagar. Vi har kollat på medlemsmöten, men hittills har 90 procent velat behålla det som är, säger Lars Fischer, ombudsman på Kommunal.

Men nytt i avtalet är timanställningar. De får göras om den sammanhängande arbetstiden uppgår till högst tre månader. Eller till högst 16 timmar per helgfri vecka i snitt under en period på två månader. Efter tre månader kan anställningen per timme bara ske om arbetstiden inte överstiger snitt 16 timmar per vecka under två månader.

– Vi har förtydligat att det är ok att i vissa situationer att avlöna per timme. Vi har haft en provöverenskommelse och det har inte kommit in några klagomål om att det missbrukas, så nu skriver vi in det i avtalet, säger Lars Fischer.

Kommunal har cirka 1800 medlemmar i RUT-branschen där två avtal finns. Ett med Almega Tjänsteförbunden om hemservice och ett med KFO för hushållsnära tjänster. Största arbetsgivaren som är ansluten till KFO är Hemfrid.