Jag blir varm i hjärtat när jag ser att så många av oss kommunalare har bra åsikter som framförs i många medier. Jag hoppas att vi kan se till att dessa driftiga medlemmar med bra argument blir invalda i styrelser eller blir arbetsplatsombud.

För det är just de här människorna, de som har bra idéer och som vet vad vi alla medlemmar vill ha, som behöver komma in och ta plats och säga sin mening. Det är de som kan ta tag i Kommunals situation.

Vi måste bli bättre och starkare! Det blir vi inte av att engagerade medlemmar går ur eller skriver en insändare. Därute finns ni med hjärtat på rätt ställe, ni som kommer att leda oss kommunalare på rätt väg i framtiden. En del kanske inte vet om att de är vår framtid utan behöver oss medlemmar för att inse detta. Så medlemmar: ta tag i vår situation och gör era röster hörda.

Nominera folk med bra åsikter som du känner att du vill att Kommunal ska driva. Hen vill vi ha som arbetsplatsombud för hen vill våra medlemmar väl och är drivande. Det är så vi kan komma till tals, inte genom att lämna. Vi måste organisera oss för att inte stå ensam mot starka arbetsgivare. Tillsammans blir vi starkare.

Hur gör vi då för att kunna nominera våra kollegor? Först måste någon få upp ögonen för att jag har något bra att komma med. Fråga om personen har tänkt på att hen kan göra skillnad inom kollektivet? Fråga om du får nominera hen och skriv nomineringslappar och skicka till valberedningen för er sektion. Eller bara fråga om hen vill vara arbetsplatsombud för er avdelning och skicka in. Svårare än så är det inte, men glöm inte att fråga först.

Visst är det härligt med demokrati?

Om du inte vill vara en frontfigur men sitter med en massa bra förslag på förbättringar – skriv motioner till våra avtalsrörelser. Det gör man genom att antingen skicka in förslag till sektionerna eller skriva in dem direkt på Kommunals hemsida. Avtalsförslagen kan handla om heltid, rätten till arbetskläder/skor, eller varför inte höjd ob? Det viktiga här är att det finns kommunalare som gör det, för alla motioner läses av de representanter vi valt till kongressen. Det är motionerna som gör att vi kan få till en förändring, som leder till avtal som vi tycker är rätt för oss.

Det är vår rättighet som medlemmar att påverka vår framtid. Kom fram och hjälp oss att bli starkare och bättre. Kom fram och ta plats och gör dig hörd. Heja alla medlemmar!

 

Nina Andersson

Nina Andersson

Yrke: Nattundersköterska thoraxintensiven, förtroendevald.
Bor: Robertsfors.
Pratar vi om på jobbet just nu: psykosociala arbetsmiljön.