Behemoth är ett bibliskt odjur, med en enorm aptit. Det sägs att det krävs tusen berg för att mätta honom varje dag. Då är det gräset på bergen som åsyftas – men i den här filmen är det själva bergen som går åt. I Kina ödelägger kolgruvor naturen: Stora områden med berg, gräs och sjöar omvandlas till svarta, döda helvetslandskap.

Behemoth är i den här prisbelönta dokumentären en symbol för vårt begär efter de produkter som framställs med hjälp av kolet. Ett begär efter ”det goda livet”, som i Kina leder till motsatsen – en katastrof för de nomadfamiljer som är beroende av naturen för sin fårskötsel, en för tidig död för de män som arbetar i gruvornas gråsvarta luft tills deras lungor kollapsar.

Filmens speakertext är sparsam och poetisk, vi får inga fakta om vad som pågår förrän i eftertexterna. Men bilderna väjer inte för den brutala verkligheten. I plågsamt långa tagningar visas det ofattbart förstörda landskapet, den grå luften, de bullrande maskinerna. Det långsamma tempot gör filmen stark – att se någon skyffla kol i tio sekunder gör inget större intryck, men att se någon skyffla kol i tio minuter ger nästan valkar i ögonen.

En lysande dokumentär, men så tung och otäck att jag ändå har svårt att rekommendera någon att se den.