Roberto Ortiz.

Påve Franciskus besöker Sverige under två dagar i ett historiskt möte mellan den katolska och lutherska kyrkan, för att högtidlighålla att det är 500 år sedan reformationen. På måndagen hölls en ekumenisk gudstjänst i Lunds domkyrka. En av dem som fick allt att fungera var kyrkvaktmästaren Roberto Ortiz – han arbetade 10 dagar i sträck inför påvebesöket.

– Vi har förberett det här länge och jobbat hela veckan med förberedelserna. Vi möblerade om hela kyrkan, flyttade stolar och såg till att mikrofoner, lampor och allt annat fungerade, säger Roberto Ortiz.

Han säger att allt var väldigt välplanerat och flöt på bra. Totalt arbetade 15-20 vaktmästare, både ordinarie och vikarier, för att allt skulle fungera. Under själva gudstjänsten fick Roberto bland annat flytta stolar för de fyra viktigaste personerna som satt framme vid altaret och ta fram det bord som det historiska avtalet mellan katolska och lutherska kyrkan skrevs under på. Och så fick han dela ut predikoblad till kungen, drottningen, statsministern och utrikesministern.

– Det var en stor upplevelse. Aldrig i mitt liv hade jag trott jag skulle träffa sådana personer, som statsministern, kungen och drottningen. Och så var det så mycket folk.

”Svenska kyrkan har gjort det bästa av det här. Det var mycket kärlek.”

Roberto Ortiz har en särskild relation till påven. Han har arbetat i Lunds domkyrka sedan 1988 och tillhör i dag Svenska kyrkan, men är född i katolska kyrkan. För länge sedan, när han bodde i Panama, studerade han till präst i jesuitorden – samma orden som påve Franciskus tillhör. I går hamnade han så nära påven att han hade kunnat säga något till honom – men när han försökte fick han inte fram ett ord.

– Jag skulle hälsa på honom, säga ”Fransisco”, men det gick inte, jag blev nervös. När jag försökte kom det inga ord. Men jag tog mycket bilder, säger Roberto.

Han säger att det var en speciell stämning i Lunds domkyrka i går.

– Svenska kyrkan har gjort det bästa av det här. Det var mycket kärlek. När alla kom in i kyrkan, präster, kardinaler, biskopar, så var det inte så att alla följer ett protokoll som det kan vara. Vi bemötte dem som normala människor och jag upplevde en väldig kärlek.

Fotnot: Bilden på Franciskus är licensierad under CC BY-SA 2.0 via Flickr.