Moderaterna säger nej till vinsttak
Moderaterna vill ha en bred politisk uppgörelse över blockgränsen om välfärden. De föreslår hårdare kvalitetskrav och sanktioner om de inte följs. Efter utspelet bjuder nu regeringen in allianspartierna till samtal.
Den 8 november presenterar regeringens utredare Ilmar Reepalu, tidigare socialdemokratiskt kommunalråd, förslag på hur vinster i välfärden kan begränsas. Redan i dag framför Moderaterna sina ståndpunkter i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Moderaterna vill se tillståndsplikt, nationella kvalitetskrav och hårdare sanktioner när de inte följs. Men något generellt vinsttak vill inte partiet ha.
– Det siktar helt fel, det kommer att leda till att många aktörer inte vill gå in i välfärdsverksamheter överhuvudtaget. När man levererar god kvalitet och löser sina åtaganden är inte vinster ett problem, säger Peter Danielsson en av artikelförfattarna och ordförande i M:s arbetsgrupp om välfärd.
Vad M anser är bra kvalitet i vård och omsorg är oklart. Peter Danielsson säger att parterna, olika aktörer och forskare måste komma fram till kvalitetsmåtten. Brukarens upplevelse ska ha stor betydelse.
Han anser att bemanningen är viktig för kvaliteten men tror inte att nationella krav på bemanning bidrar till högre kvalitet. Skälet är att behoven ser olika ut.
Kommunal har tidigare visat att det i privat äldreomsorg finns fler som jobbar deltid och fler tillfälligt anställda.
– Det är viktigt hur personalen trivs på sin arbetsplats, det är klart att det här spelar roll för dem. Om det är så att personalen mår dåligt så kommer det märkas i kvaliteten, säger Peter Danielsson.
Moderaterna vill att sanktionsmöjligheterna skärps. Om inte kvalitetskraven hålls ska först anmärkning ges, sedan föreläggande, efter det föreläggande med vite. Hjälper inte det ska ett tvingande kontrakt utformas, efter det kan begränsningar av vinstuttag ske. Finns bristerna fortfarande kvar kan det bli tvångsförvaltning.
– Syftet är ju att få verksamheten på fötter igen, det måste gå att avveckla verksamheten under ordnade former där kommunen får ta ett betydande ansvar, säger Peter Danielsson.
Ett annat förslag är att generell tillståndsplikt ska införas. En statlig utredning har tidigare föreslagit en utökad tillståndsplikt som bland annat ska gälla även hemtjänst. Den myndighet som i så fall skulle utfärda tillstånden, Inspektionen för vård och omsorg, IVO, var dock inte positiv. Skälet var bland annat bristande resurser.
Moderaterna vill öka anslagen både till IVO och Skolinspektionen.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) välkomnar Moderaternas utspel och bjuder in alliansen till diskussioner, enligt SvD.
Under dagen har Sverigedemokraterna visat sitt stöd för M-förslaget.
Moderaternas Peter Danielsson är positiv:
– Vi vill ju att så många som möjligt ska stödja förslaget, men det vore bra om både regeringen och Alliansen är överens om spelregler för hela välfärden.
Enligt det som läckt ut från Välfärdsutredningen finns förslag på ett vinsttak på 5-10 procent av investerat kapital. Detta motsätter sig Moderaterna.
– Men vi säger ja till en vinstbegränsning när verksamheten inte når upp till kvalitetskraven. Det ska svida om man inte kommer till rätta med brister. Det kan vara ett totalt vinsstopp, det finns regelverk för det i den finansiella sektorn. Vi ska titta på hur det ska se ut i välfärdsverksamheterna, säger Peter Danielsson.
Jonas Sjöstedt (V) säger dock till SvD att hans intryck är att regeringen kommer att följa Vänsterpartiets uppgörelse med regeringen. Därför tror han inte på en uppgörelse mellan M och S.