Stefan Ahlqvist.


Stefan Ahlqvist.

Stefan Ahlqvist för skruvdragaren mot träet, det surrar till och ramen till tryckpressen är klar. För fyra år sedan blev han skyddsombud här på Viaduct, Vårgårda kommuns arbetsmarknadsavdelning. Stefan bad om att få uppdraget.

– Det var sådan oordning, folk klagade men ingen­ting hände. Om jag blev skyddsombud kunde jag föra gnället vidare tänkte jag.

Många fackförbund har svårt att rekrytera skyddsombud. Stefan anar varför.

– Jag tror att de flesta är rädda för cheferna. Det var jag också, men samtidigt var jag engagerad, gick kurser och pratade med andra.

 

LÄS OCKSÅ: Skyddsombud hotas och trakasseras

 

En vändpunkt kom när Stefan använde sin rätt att stoppa riskabelt arbete. En kollega körde truck utan körkort, i strid med reglerna.

– Min dåvarande chef lyssnade inte. Jag ringde Kommunal och Arbetsmiljöverket, som sa att jag skulle sätta ett skyddsstopp. Jag kände att jag hade makt att agera. Efter en vecka ändrades rutin­erna och jag hävde stoppet.

På Viaduct arbetstränar ett 60-tal människor med allt från bilvård till godstransporter och matlagning. En arbetsmiljöfråga som Stefan driver handlar om ventilationen i snickeriet och packningsavdelningen. Cirkulationen måste förbättras anser han.

Chefen måste alltid få en rättvis chans att rätta till brister. Händer inget går Stefan vidare och begär åtgärder eller i sista hand ett skyddsstopp. Han trivs med rollen och lär sig hela tiden nya sak­er.

– Nu ska jag och chefen åka på en utbildning om arbetsmiljöutveckling. Hon tyckte att jag skulle följa med, det är roligt att en chef säger så.

”Jag får springa som en pappa och tjata, det är en stor del av uppdraget.”

Utöver återkommande rutiner som skyddsronder och påfyllning av förbandslådor innebär Stefans uppdrag också att han är tillgänglig för arbetskamrater som har frågor om arbetsmiljön. Eller som behöver bli påminda om den. Det är inte självklart för alla att använda skyddsutrustning. 

– De känner sig löjliga när de drar på sig handskar och skyddsglasögon för att fylla på batteri­vätska i trucken. Men det är inte särskilt kul att få batterisyra i ögonen. Jag får springa som en pappa och tjata, det är en stor del av uppdraget. 

Den 26 oktober infaller Skyddsombudens dag för fjärde året. Syftet är att uppmärksamma uppdrag­et. Stefan är inte så noga med hyllningar.

– Jag är här för mina arbetare. Ge mig en kopp kaffe så är jag nöjd. Fast kaffet är gratis här! 

Skyddsombud

● Skyddsombud är arbetstagarnas röst i arbetsmiljöfrågor. 
● De ska bevaka att arbetsgivaren följer arbetsmiljö­lagen och kan exempelvis begära åtgärd enligt arbetsmiljölagen (6:6 a-anmälan) och avbryta riskfyllt arbete (skyddsombudsstopp).
● Skyddsombud ska finnas på arbetsplatser med minst fem anställda. 
● De utses av facket eller arbetskamraterna.

Tre tips till blivande skyddsombud

● Du bör ha skinn på näsan och våga säga ifrån till din chef.
● Gå på kurser och lyssna på erfarna skyddsombud. 
● På kommunal.se och Arbetsmiljöverket finns mycket kunskap att hämta.

Stefan Ahlqvist

Ålder: 40 år.
Yrke: Snickare och transportör.
Familj: Fru och två hundar.
Bor: Lägenhet i Vårgårda.